Porcja: 186 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 16 porcji

  • 4 twarde gruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cytryna
  • łyżka miodu
  • 150 g bardzo chudego bekonu w plastrach
  • 16 goździków

Gruszki umyć, osuszyć i każdą pokroić na ćwiartki (gdyby były wyjątkowo duże, to na 8 części). Nie obierać skórki, ale wyjąć gniazda nasienne. Z oleju, soku z cytryny i miodu zrobić sos. Cząstki gruszek w miejscach przecięcia posmarować sosem za pomocą pędzelka. Każdą owinąć plastrem bekonu i przypiąć goździkiem, ewentualnie wykałaczką. Piec ok. 5 minut w piekarniku w 180°C (do lekkiego zrumienienia). Gruszki można przygotować dzień wcześniej i zapiec w momencie wejścia gości.