PORCJA: 397 kcal

PRZYGOTOWANIE: 70 minut

DLA 6 OSÓB:

  • 300 g makaronu (grube wstążki)
  • 150 g bekonu
  • 2 cukinie
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • słoik (puszka) zielonych szparagów
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g sera owczego lub bryndzy
  • listki świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Bekon pokroić na kawałki, podsmażyć na suchej patelni. Cukinie umyć, pokroić nożykiem szczelinowym w cienkie podłużne plastry. Podsmażyć na oliwie. Cukinię zdjąć, a na patelni zeszklić zmiażdżony czosnek. Dołożyć groszek i osączone z zalewy szparagi. Dusić razem kilka minut. Dołożyć bekon i cukinię, wszystko mocno podgrzać. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Posypać startym żółtym serem i pokruszonym serem owczym. Udekorować listkami mięty.