Trzy pięknie podane dania i koktajl dostępne będą w festiwalowej cenie 69 zł (dodatkowy rabat 20 zł od partnera czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) w ponad 400 najlepszych restauracjach - to oznacza tylko jedno. Wystartowała kolejna edycja Restaurant Week pod hasłem #FoodLooksGood! Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Restaurant Week - jesień 2022: piękny Pad Thai w Pa Tha Thai Żoliborz (Warszawa)

Komu tęskno do Azji, niech koniecznie odwiedzi Pa Tha Thai. W mieszczącej się w sercu Żoliborza, urokliwej restauracji serwowane są dania bazujące na autentycznych, tajskich recepturach, przygotowane wyłącznie z oryginalnych produktów. Zespół kucharzy pochodzących ze słonecznej Azji, z Chefem Suratem Butsarakhamem na czele, specjalnie na festiwal przygotował dwie propozycje menu. Wersja mięsna to pikantne krewetki na sałatce mango (przystawka), tradycyjne Massaman Curry z wołowiną, ryżem jaśminowym i orzechami nerkowca oraz na deser - smażone lody waniliowe z siekanymi orzechami. Więcej nie zdradzamy, po prostu rezerwujcie!

Jedna z propozycji Pa Tha Thai Żoliborz / fot. mat. prasowe

Restaurant Week - jesień 2022: kolorowe wege gołąbki w Nadziei (Poznań)

Kolejna propozycja to raj dla wszystkich wegan i wegetarian. Mowa o restauracji Nadzieja, która mieści się przy ulicy Zwierzynieckiej 3 w Poznaniu. Danią bazują tu na produktach sezonowych od lokalnych dostawców, dzięki którym powstają unikalne propozycje. W ten fascynujący świat zaprasza szef kuchni, który specjalnie na festiwal przygotował dwie wersje menu. Podczas Restaurant Weeka zjemy tu przepyszne kompozycje, które pokochają także mięsożercy. Będą m.in. gołąbki z tempehem i ryżem w liściach ekologicznej botwiny podane na puree z pasternaku oraz pierogi z roślinnym mięsem, kurkami i bio owsianą śmietaną. Wege-maniacy - koniecznie zapamiętajcie ten adres!

Restaurant Week - jesień 2022: oszałamiające risotto grzybowe z pudrem koperkowym w Chopina 5 (Bielsko-Biała)

W gronie śląskich restauracji biorących udział w festiwalu znalazła się Chopina 5. To zupełnie nowe miejsce mieszczące się w odrestaurowanym, zabytkowym budynku. Drewniane konstrukcje, pruskie cegły, ceramiczne płytki oraz zabytkowa klatka schodowa tworzą duszę tego miejsca. Wszystko to dopełnia pasja do dobrej kuchni i goszczenia ludzi. Szef kuchni proponuje kulinarną podróż łączącą orientalne smaki wschodu z nowoczesną kuchnią zachodu. Autorskie dania uzupełnia wyselekcjonowaną kartą win i rewelacyjnych koktajli. Wykorzystywane są tutaj praktycznie wyłącznie regionalne produkty od lokalnych dostawców. Podczas festiwalu na talerzach znajdziemy m.in. roladkę z kurczaka z risotto grzybowym, pudrem szczypiorkowym, prażonym jarmużem oraz chipsem bekonowym z wędzoną papryką, czy chrupiący croquette grzybowy na pęczotto dyniowym z karmelizowaną brukselką i prażonymi pestkami dyni.

Zobacz także:

Jedna z propozycji bialskiej restauracji Chopina 5 / fot. mat. prasowe

Restaurant Week - jesień 2022: boski dorsz z konfitowanym żółtkiem w Starej Kuchni (Gdańsk)

Jednym z naszych najnowszych odkryć jest zlokalizowana na Dolnym Mieście w Gdańsku restauracja Stara Kuchnia, specjalizująca się w kuchni europejskiej. To jedna z ciekawszych propozycji tej edycji Restaurant Weeka. W wyjątkowym tym miejscu możecie spodziewać się prawdziwej uczty dla podniebienia. Dania przygotowywane przez szefa kuchni zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Podczas festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. dorsza z konfitowanym żółtkiem, espumą cytrusową i szafranem oraz roladkę z bakłażana z żurawiną, słonecznikiem, topinamburem i kaszą bulgur.

Restaurant Week - jesień 2022: zachwycająca wątróbka z grenadyną w Kameralnej (Wrocław)

We Wrocławiu koniecznie zajrzyjcie do Kameralnej - klimatycznej restauracji ze wspaniałą, rodzinną atmosferą, doprawioną restauracyjnymi standardami. Miejsce to szanuje tradycję oraz smaki znane z dzieciństwa, które podaje w nowoczesnej formie, utrzymując przystępność i łatwość przekazu dla gości. Dania przygotowywane przez szefa kuchni są jak podróż w przeszłość zaprawiona nutką nowoczesności, czym zdecydowanie zdobywa nasze serca. Podczas festiwalu na naszych talerzach znajdziemy m.in. flambirowaną wątróbkę drobiową z grenadyną, pomidorami i sosem śmietanowo-musztardowym. W wersji wege czeka stek z kalafiora na purée z marchewki z estragonem i sosem chimichurri.

Wątróbka z grenadyną w Kameralnej / fot. mat. prasowe

Restaurant Week - jesień 2022: rezerwacje

Menu jesiennej edycji zaskakuje! Będzie sezonowo i zdrowo, stąd sporo grzybów, jesiennych warzyw i owoców w wielu ciekawych odsłonach. Będzie też szeroki wybór owoców morza, ryb, a także najlepszej jakości mięs takich jak wołowina, jagnięcina, a nawet dziczyzna! Miłośnicy zielonego menu również znajdą coś dla siebie, bowiem tradycyjnie dostępne będą także dania wegetariańskie i wegańskie.

69 złotych - tylko tyle kosztuje za trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru (dodatkowy rabat 20 zł od partnera czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji). W ramach zamówienia każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Premierowo, w Warszawie dostępny będzie również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante. Co więcej,dzięki Klarna pierwszy raz można zapłacić za rezerwację po 30 dniach - dzięki temu goście będą mogli odkryć więcej restauracji podczas jednej edycji. W dobie inflacji i rosnących cen jedzenia Restaurant Week jest atrakcyjną propozycją dla tych, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji, bez nadwyrężania budżetu. 

Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych szefów kuchni, a także uratować żywność przed wyrzuceniem. W jaki sposób? Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum. A wszystko to w myśl filozofii #SzanujJedzenie.

Festiwal Restaurant Week odbywa się w ponad 30 miastach w największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Miejsca można już rezerwować na stronie festiwalu. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta przewidziana jest na 90 minut. 

Rezerwacji dokonujcie RestaurantWeek.pl oraz app.rclb.pl. Jesienna edycja Restaurant Week trwa do 13 listopada 2022.