To, co jesz, wpływa na twoją kondycję tak fizyczną, jak i psychiczną
Wybory żywieniowe, których dokonujemy także w ciągu dnia pracy mogą być kluczowe dla naszego stanu zdrowia, a popełniane błędy mogą skutkować nie tylko obniżeniem koncentracji, jak również odporności, ale też gorszym stanem psychicznym. Głównymi wrogami naszej produktywności i efektem realizacji złych nawyków żywieniowych są m.in. dieta uboga w warzywa i owoce, omijanie śniadań, odwodnienie oraz nadużywanie słodyczy. Złe nawyki żywieniowe wpływają zarówno na naszą sferę zawodową, jak i prywatną, co w połączeniu z zwiększoną ekspozycją na stres, której sprzyja pandemia i szybkie tempo życia, może generować poważne problemy zdrowotne. Potwierdziły to wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” Dailyfruits, w którym uczestniczyło 1055 pracujących respondentów, których wyniki znajdziesz poniżej.
Jak pracodawca może zadbać o naszą dietę?
Większość z nas, istotną część swojego dnia, spędza w pracy. Część pracodawców stwarza swoim pracownikom okazję do realizacji zdrowych nawyków żywieniowych w pracy, na przykład zapewniając owoce do biura. Regularne dostawy warzyw i owoców do firm, to jednak niejedyny sposób na promocję zdrowego żywienia. "Pracodawcy mogą wspierać zdrowe nawyki swoich pracowników na wiele sposobów. Wśród popularnych rozwiązań warto wymienić chociażby: paczki ze zdrową żywnością dla pracowników zdalnych, webinary dietetyczne online czy indywidualne konsultacje z dietetykiem." – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Podstawowe zasady zdrowej diety w pracy
Wsparcie pracodawców realizowane w formie prozdrowotnego programu edukacji żywieniowej jest bardzo istotne, niemniej sami pracownicy także powinni zadbać o to, co znajdzie się na ich talerzu. Dlatego tak istotne jest przestrzeganie kilku podstawowych zasad dotyczących codziennej diety, jak na przykład:
- spożywanie 3-5 posiłków dziennie o regularnych porach;
- pilnowanie dziennego bilansu energetycznego;
- stosowanie zasady: "nie jedz więcej niż jesteś w stanie spalić";
- sięgaj po produkty pozbawione dużej ilości cukrów prostych, czyli warzywa i owoce.
Zobacz także:
Zbędne kilogramy tłuszczu, to wynik dodatniego bilansu między energią, którą dostarczamy organizmowi z pożywieniem, a liczbą kalorii, które spalamy podczas codziennych czynności i aktywności fizycznej. Jeśli jemy więcej kalorii niż nasz organizm jest w stanie wykorzystać, nadwyżka odłoży się w postaci tkanki tłuszczowej. Jak przekłada się to na dodatkowe kilogramy pokazały m.in. wyniki badania Dailyfruits „Wpływ pracy zdalnej na nawyki żywieniowe Polaków”.
Aż 44% spośród zapytanych Polaków przytyło na home office, najwięcej, 39% między 4 a 6 kg. Blisko połowa ankietowanych, którzy zauważyli, że przytyli zadeklarowała, że w porównaniu z okresem przed zmianą trybu pracy, odżywiają się gorzej.
Wielkie zmiany zacznij od... owoców i warzyw
Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, opracowaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, owoce i warzywa to absolutna podstawa tego, co należy spożywać. Powinny one stanowić połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce. Regularne uwzględnienie w diecie warzyw i owoców jest promowane od lat przez specjalistów ds. żywienia. To produkty bogate w błonnik, składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie, dostarczają organizmowi to czego potrzebuje do jego prawidłowego funkcjonowania.
Dostępność warzyw i owoców to największy motor do zmian, jeśli mamy je pod ręką także w ciągu dnia pracy, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety. – przekonuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Źródło: materiały prasowe Dailyfruits