Nie wiesz, czym możesz zaskoczyć swoich gości? To niewielkie danie lub dodatek do obiadu wielkanocnego z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach! Ta sałatka wielkanocna Magdy Gessler jest niezwykle prosta, a jej przygotowanie zajmie ci maksymalnie 20 minut! 

Sałatka wielkanocna Magdy Gessler: wstążki z rzepy, ogórka i salcesonu - przepis

Składniki:

  • 4 duże rzepy
  • 2 ogórki l jabłko
  • sok z cytryny
  • 200 g salcesonu
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki oliwy
  • cukier
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Rzepy obrać. Razem z ogórkami opłukać, pokroić tak, by uzyskać długie i szerokie paski (najlepiej użyć obieraczki do jarzyn). Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne,  miąższ pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny. Salceson pokroić w cienkie paski. Chrzan wymieszać z oliwą. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Składniki sałatki ułożyć na talerzu. Polać sosem i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

WIĘCEJ ŚWIĄTECZNYCH PRZEPISÓW MAGDY GESSLER: