Wydawałoby się, że woda to tylko woda, ale stając przed regałem z butelkami można dostać oczopląsu. Przedstawiamy więc podstawowy podział:


Woda mineralna
pochodzi z naturalnych podziemnych zasobów. Jest bardzo czysta, może być spożywana bez żadnego oczyszczania. Jej głównymi atutami jest bogactwo w minerały. Są to głównie: wapń, jod, magnez, sód. Ich picie uzupełnia niedobory właśnie tych minerałów, ale warto zwrócić uwagę na skład bo można je też przedawkować. Jeśli mineralizacja nie przekracza 500 mg/litr nie musimy się tym przejmować – są to wody nisko i średniozmineralizowane. Wody silniej zmineralizowane warto konsultować z lekarzem jeśli cierpimy na jakieś schorzenia. Szczególnie osoby mające nadciśnienie czy choroby nerek powinny unikać wód z dużą ilością sodu. Plusem jest za to fakt, że z wód mineralnych świetnie przyswajamy magnez, którego często mamy w swojej diecie za mało.

Woda źródlana podobnie jak mineralna tez pochodzi z zasobów podziemnych. Różni się jednak tym, że nie posiada tak bogatej listy minerałów w składzie. Jest to jej atut, bo można ją pić bez ograniczeń, a także przygotowywać z niej napoje cz potrawy.

Woda stołowa to mieszanka wody źródlanej z mineralną. Miesza się je w celu uzyskania odpowiednich proporcji minerałów. Mogą być przygotowane pod konkretnych odbiorów np. woda dla sportowców czy kobiet w ciąży. Do wody takiej mogą być też sztucznie dodawane minerały.