Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie

To najbardziej tradycyjna wersja świątecznego barszczu. Wspaniały przepis znalazłyśmy na Instagramie Pysznie czy Przepysznie. Jego podstawą jest przygotowany kilka dni wcześniej buraczany zakwas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 krojonych grzybów suszonych
  • 1 mały por
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1,2 l wody
  • 300ml zakwasu buraczanego
  • 3/4 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku


Przygotowanie:
Wszystkie warzywa na wywar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić je w garnku, dodać sól, pieprz, majeranek, grzyby suszone, 2 ząbki czosnku oraz wodę i gotować ok. 1 godziny. Wywar warzywny przecedzić przez gęste sito i postawić ponownie na mały ogień. Dodać przecedzony zakwas z buraków i podgrzewać przez ok. 5 min., nie można dopuścić do zawrzenia zupy. Barszczu z zakwasem nie wolno gotować, bo straci kolor i aromat. W razie potrzeby można doprawić solą, pieprzem i cukrem


Przepis na wigilijny barszczyk w wersji fast 

porcja: 195 kcal  
przygotowanie: ok. 60 minut    
na 6 porcji

Składniki:

  •  1 i 1/2 kg buraków  
  •  kwasek cytrynowy  
  •  3 marchewki
  •  korzeń pietruszki
  •  kawałek selera korzeniowego  
  •  por
  •  cebula
  •  listek laurowy
  •  kilka ziaren ziela angielskiego  
  •  grzybowa kostka bulionowa  
  •  sok z cytryny
  •  sól
  • l pieprz

Przygotowanie:

Buraki obrać, opłukać, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Zalać 5 szklankami wody. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania do wywaru wsypać 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Z pora odciąć piętkę, oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, zrumienić nad gazem. Razem z innymi warzywami włożyć do garnka, zalać 4 szklankami wody. Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 40 minut. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić do wywaru grzybową kostkę bulionową. Oba wywary przecedzić i połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mocno podgrzać (nie gotować). Barszczyk podawać z solonymi paluszkami lub uszkami z grzybami.