Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie
To najbardziej tradycyjna wersja świątecznego barszczu. Wspaniały przepis znalazłyśmy na Instagramie Pysznie czy Przepysznie. Jego podstawą jest przygotowany kilka dni wcześniej buraczany zakwas.
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 korzenia selera
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 krojonych grzybów suszonych
- 1 mały por
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1,2 l wody
- 300ml zakwasu buraczanego
- 3/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa na wywar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić je w garnku, dodać sól, pieprz, majeranek, grzyby suszone, 2 ząbki czosnku oraz wodę i gotować ok. 1 godziny. Wywar warzywny przecedzić przez gęste sito i postawić ponownie na mały ogień. Dodać przecedzony zakwas z buraków i podgrzewać przez ok. 5 min., nie można dopuścić do zawrzenia zupy. Barszczu z zakwasem nie wolno gotować, bo straci kolor i aromat. W razie potrzeby można doprawić solą, pieprzem i cukrem
Przepis na wigilijny barszczyk w wersji fast
porcja: 195 kcal
przygotowanie: ok. 60 minut
na 6 porcji
Składniki:
- 1 i 1/2 kg buraków
- kwasek cytrynowy
- 3 marchewki
- korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego
- por
- cebula
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- grzybowa kostka bulionowa
- sok z cytryny
- sól
- l pieprz
Przygotowanie:
Zobacz także:
Buraki obrać, opłukać, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Zalać 5 szklankami wody. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania do wywaru wsypać 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Z pora odciąć piętkę, oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, zrumienić nad gazem. Razem z innymi warzywami włożyć do garnka, zalać 4 szklankami wody. Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 40 minut. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić do wywaru grzybową kostkę bulionową. Oba wywary przecedzić i połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mocno podgrzać (nie gotować). Barszczyk podawać z solonymi paluszkami lub uszkami z grzybami.