SKŁADNIKI NA 4 PORCJE 

  • 4 grube plastry polędwiczki wieprzowej 
  • puszka pomidorów bez skórki 
  • cebula 
  • 2 łyżki oliwy 
  • kulka mozzarelli 
  • 3 łyżki masła 
  • 6 czarnych oliwek 
  • ząbek czosnku 
  • 4 kromki pszennego chleba 
  • listki bazylii 
  • sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać. Pomidory wraz z sokiem włożyć do rondelka, dodać cebulę, gotować na małym ogniu 10 minut, aż płyn się zagęści. Przyprawić solą i pieprzem.
Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Oliwki przepołowić, usunąć pestki. Czosnek przekroić na pół.
Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem. Oliwę rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso po 3 min z każdej strony. Zdjąć z patelni, posmarować sosem pomidorowym, obłożyć kostkami sera i oliwkami.
Kromki chleba obsmażyć na maśle, natrzeć czosnkiem. Na kromkach ułożyć plastry mięsa, zapiekać w temp. 180°C, aż ser się stopi. Przed podaniem oprószyć pieprzem i przybrać listkami bazylii.