Wielkanoc Magdy Gessler - porady i wskazówki

Śniadanie Wielkanocne to kwintesencja polskiej tradycji biesiadowania. Jego przygotowanie wymaga pracy, ale też daje mnóstwo przyjemności. Recepta Magdy Gessler na udaną Wielkanoc jest prosta – dobre jedzenie i pięknie udekorowany świeżymi kwiatami stół.

Uwielbiam te święta. Są wiosenne, pełne życia i radości. Bajecznie kolorowe i bogate. I ten zapach! Powietrze przesycone aromatem wanilii, pieczonego ciasta, pomieszane z zapachem wiosennych kwiatów: hiacyntów, żonkili. Nic tak potem już nie pachnie! Dlatego, gdy tylko spędzam Wielkanoc w domu, zawsze piekę babkę drożdżową, nawet jeśli o przygotowanie reszty dań proszę moich kucharzy - powiedziała magazynowi "Claudia" restauratoka. 

Magda Gessler podkreśliła także, że przygotowując potrawy wielkanocne, nie warto walczyć z samym sobą i jeśli nie mamy czasu, trzeba postawić na swoje dania popisowe.

Niektóre potrawy wielkanocne są pracochłonne. Aby ułatwić sobie zadanie, trzeba działać z głową. Pierwsza sprawa to menu. Śniadanie wielkanocne nie wymaga trzymania się takich sztywnych reguł jak wigilia, dobór dań może być bardziej dowolny. Jeśli wiemy, że nie mamy zbyt wiele czasu, ograniczmy potrawy, które przyrządzimy same - z tych najtrudniejszych zróbmy jedną, góra dwie (np. galantynę i babę), ale niech będą one wykonane naprawdę popisowo. Z ołówkiem w ręku ustalmy, co trzeba kupić oraz w jakiej kolejności i konsekwentnie według listy róbmy zakupy.

Restauratorka podpowiedziała również, kiedy rozpocząć przygotowania konkretnych potraw.

Jeśli zamierzamy zamarynować szynkę, pamiętajmy, że trzeba się o nią postarać kilka dni wcześniej. Tydzień przed świętami nastawmy zakwas na żur. Pasztet i galantyna mogą po zrobieniu poleżeć 2–3 dni, oczywiście w lodówce. Ciasto drożdżowe i serniki wymagają „oddechu”, trzeba je upiec w Wielki Piątek. Mazurków też nie róbmy w ostatniej chwili, bo ciasto w nich musi skruszeć, a masa powinna dobrze zastygnąć. W Wielką Sobotę jest czas na ugotowanie żurku, białej kiełbasy, przygotowanie sałatki jarzynowej; tego dnia można też przyrządzić jajka faszerowane – podsmażamy je tuż przed podaniem. W ostatniej chwili robimy tylko sałaty ze świeżych warzyw i gotujemy szparagi, ale już sosy do nich można przygotować dzień wcześniej. Koniecznie trzeba też zarezerwować czas na kupno świeżych kwiatów. Ten sposób na udekorowanie stołu nie kosztuje dużo pracy, a daje cudowny efekt.

Wielkanocne menu Magdy Gessler

To przykładowe Wielkanocne menu Magdy Gessler może być dla was bazą do przygotowania własnego, mniej rozbudowanego.

Oto co się w nim znalazło:

Zobacz także:

Przystawki

  • Jajka faszerowane całkowicie po polsku
  • Wiosenne tymbaliki z kurczaka
  • Szparagi całe zielone

Dania mięsne

  • Szynka wieprzowa pieczona w całości, aromatyzowana goździkami
  • Galantyna z kurczaka jak kiedyś

Zupy i dania na ciepło

  • Żur z borowikową nutą (na zakwasie: »przepis«)
  • Biała kiełbasa z konfiturą z cebuli
  • Sandacz na szpinaku z kremem z porów

Ciasta 

  • Baba rumowa w różowym lukrze
  • Baba klasyczna w pierzynce z cukru
  • Sernik krakowski
  • Wyrośnięty zawijaniec z masą serową
  • Beza przekładana pod migdałami
  • Mazurek na pomarańczowo
  • Patchwork z mazurków
  • Tort adwokacki

Obiad wielkanocny Magdy Gessler 

Obiad wielkanocny nie musi być tak wystawny, jak śniadanie. Mogą się na niego składać przystawki i sałatki ze śniadania oraz dodatkowe dwa dania i ciasto.

Na stole wielkanocnym powinny znaleźć się jajka. Świetnym pomysłem będą np. jajka faszerowane całkowicie po polsku według Magdy Gessler. Do tego, sałatka warzywna lub szparagi na ciepło. Zupa - żur z borowikową nutą, na drugie danie - potrawa z mięsa lub ryb na ciepło z dodatkami.

Obiad wielkanocny - co na drugie danie?

Na drugie danie warto podać:

  • Pieczoną lub smażoną rybę
  • Drób - pieczonego w całości kurczaka, kaczkę, czy indyka
  • Faszerowane mięsa
  • Zrazy w sosie
  • Polędwiczkę wieprzową w sosie

Dodatki do wielkanocnego obiadu:

  • Pieczone ziemniaczki
  • Purée ziemniaczane
  • Ziemniaki gratin
  • Kluski śląskie
  • Sałatka z nowalijek
  • Buraczki zasmażane
  • Kapusta

Jeśli chodzi o deser, wystarczą ciasta przygotowane na święta, np. klasyczna baba, sernik lub ulubiony mazurek.

Sałatki na Wielkanoc Magdy Gessler

Sałatki, które w Wielkanoc przygotowuje się u Magdy Gessler to m.in.:

  • Sałatka z jajek z gorczycą posypana deszczem szczypiorku 
  • Sałatka warzywna jak u mamy 
  • Wstążki z rzepy, ogórka i salcesonu

Sałatka z jajek z gorczycą posypana deszczem szczypiorku 

Ciekawym przepisem jest ten na sałatkę z jajek z gorczycą. Przygotowanie jest naprawdę banalne.

Składniki:

  • 20 jajek
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • 250 g majonezu
  • 240 g pieczarek konserwowych (najlepiej domowej roboty)
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek cebuli dymki
  • sól
  • pieprz czarny

Wykonanie:

Ugotuj jajka na twardo, następnie ostudź i obierz. Majonez wymieszaj z musztardą, posól i popieprz. Ułóż na półmisku jajka, pomiędzy poukładaj pieczarki. Polej sosem majonezowo-musztardowym. Szczypiorek i dymkę umyj i niezbyt drobno posiekaj. Posypką udekoruj jajka. 

Przepisy na Wielkanoc Magdy Gessler 

Poniżej znajdziecie listę przepisów, w które wystarczy kliknąć, aby przenieść się w świat magicznych receptur znanej restauratorki. Oto przepisy na Wielkanoc Magdy Gessler dostępne w naszym serwisie:

Więcej przepisów na Wielkanoc: