Dotychczas, produkty zawierające gluten, np. kaszę mannę zalecano niemowlętom dopiero w 10. miesiącu, a jeśli malec miał skłonność do uczuleń - nawet po pierwszych urodzinach. Uznano bowiem, że im młodsze dziecko, tym wrażliwość na gluten jest większa i skutkiem podania go zbyt wcześnie jest większe ryzyko alergii i ujawnienia choroby zwanej celiakią. Okazało się, że tej ostrożności jest chyba zbyt wiele.

Bohater zmian

Gluten to białko występujące w czterech zbożach: pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie. Jest więc w wielu produktach, m.in. makaronach, kaszach, pieczywie, ciastach. Kilkadziesiąt lat temu gluten przysparzał wielu zmartwień. Powodował u dzieci ogromną ilość przypadków celiakii (choroby wynikającej z nietolerancji glutenu). Właśnie dlatego wprowadzono zasadę, aby niemowlętom podawać go dopiero w 10. miesiącu. Pomogło. Nie tylko zmalała liczba chorych na celiakię. Zmienił się także przebieg choroby - nie jest tak dramatyczny jak kiedyś. Ale to jedna strona medalu...

Nadmierna ostrożność

Po latach problem glutenu podjęto na nowo. Rozpoczęły się kolejne badania. Okazało się, że wprowadzenie glutenu do diety malca nie jest aż tak ryzykowne, jak się wydawało. W dodatku włączenie do jadłospisu kaszy zawierającej gluten w czasie, gdy dziecko jest karmione piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia celiakii. Dostępne aktualnie wyniki badań (wiele z nich wciąż trwa) wskazują, że najlepiej wprowadzać gluten do diety między 4. a 7. miesiącem życia dziecka. Niemal cała Europa zaczęła właśnie tak podawać dzieciom gluten np. we Francji, Holandii, Włoszech i Chorwacji w 6. m. ż., a w Szwecji - nawet już w 5.

Czas na zmiany

Doświadczenia innych krajów sprawiły, że eksperci w Polsce wprowadzili nowe zalecenia dotyczące żywienia niemowląt. Zmiany te, jak twierdzą, są zgodne z rozwijającą się nauką i sprawiają, że dzieci są mniej zagrożone nietolerancją glutenu.

"Mało" czyli ile?

Zmiany nie polegają na tym, by półrocznemu bobasowi od razu zaserwować miskę kaszy. Ich celem jest stopniowe, ostrożne przyzwyczajanie organizmu dziecka do glutenu. Specjaliści zalecają, by zaczynać od maleńkich porcji: 2-3 gramów (1/2 łyżeczki!) kaszy manny lub kleiku pszennego dodanego do 100 ml zupy. Taką mieszankę początkowo podajemy raz dziennie.

NOWE ZALECENIA DOTYCZĄCE WPROWADZANIA DO DIETY NIEMOWLĄT PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH GLUTEN
  • Dzieci karmione piersią mogą już w 5. miesiącu życia dostawać raz dziennie zupkę z dodatkiem 2-3 g (na 100 ml przecieru jarzynowego) kaszy manny.
  • Menu dzieci karmionych butelką w 6. miesiącu może zawierać niewielką ilość glutenu (j.w.) dodanego do mleka modyfikowanego lub papki z warzyw.

Zmiany zasad żywienia wprowadzili specjaliści po rozważeniu wszystkich "za" i "przeciw". Ostateczna decyzja należy do ciebie!