Plastry w cieście

od 12 miesięcy, składniki na 2 porcje

  • 2 twarde pomidory
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 3-4 łyżki śmietany
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy do smażenia

1. Jajka z mlekiem, śmietaną i przesianą mąką zmiksuj na gładkie ciasto (powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki).
2. Pomidory umyj, osusz, pokrój w poprzek na grube plastry.
3. Osącz je z soku na papierowym ręczniku kuchennym i lekko oprósz z obu stron mieszanką ziół prowansalskich.
4. Następnie zanurzaj plastry pomidorów w cieście i kładź na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem.
5. Usmaż je na złoty kolor z obu stron. Podawaj na ciepło.

Budyń z rybą

od 12 miesiąca, również dla dzieci na diecie bezmlecznej i bezjajecznej, składniki na 3-4 porcje

  • 3 pomidory
  • 10 dag filetu z ryby morskiej
  • dymka
  • 5 łyżek kaszy manny 
  • łyżka oliwy
  • łyżka posiekanego koperku 
  • łyżka posiekanej bazylii
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka masła do wysmarowania foremek

1. Filet umyj i pokrój na kawałki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Posiekaną dymkę zeszklij na oliwie.
2. Połącz pomidory z rybą i dymką. Dopraw bazylią, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Gotuj mieszając przez 5-6 minut, aż pomidory puszczą sok.
4. Kaszę manną rozmieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlej do pomidorów. Gotuj aż budyń zacznie gęstnieć.
5. Podawaj na ciepło po przyrządzeniu lub wlej do wysmarowanych masłem filiżanek, ostudź i wyłóż na talerzyki.

Pomidorowe gnocchi

od 10 miesiąca, również dla dzieci na diecie bezjajecznej, składniki na 2-3 porcje

  • 3-4 pomidory
  • 20 dag ziemniaków
  • 3-4 łyżki mąki
  • łyżka oliwy
  • majeranek

1. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Włóż do szerokiego rondla. Dodaj oliwę i gotuj, aż pomidory się rozpadną i odparuje z nich sok.
2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i rozgnieć na purée. Połącz z pomidorową masą. Dodaj mąkę i majeranek.
3. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj wałeczek o średnicy 2 cm, pokrój na plasterki (ok. 1 cm) i lekko rozpłaszcz je widelcem.
4. Kluseczki wrzuć do wrzątku, zamieszaj. Zagotuj pod przykryciem i gotuj przez około 3 minuty, aż wypłyną.
5. Odcedź je i podawaj polane roztopionym masłem lub sosem (np. koperkowym lub śmietanowym z żółtym serem).

Ryżowe miseczki

od 10. miesiąca, składniki na 2 porcje

  • 2 duże pomidory 
  • 15 dag mielonego mięsa z indyka
  • 4-5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu
  • pół papryki
  • dymka 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka oliwy

1. Pomidory umyj, odkrój wierzchy i łyżeczką wybierz miąższ z pestkami. Wydrążony miąższ i pomidorowe wierzchy pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z pestek. Dymkę obierz, opłucz i posiekaj razem z papryką. W rondelku rozgrzej oliwę.
2. Włóż mięso i podsmaż mieszając przez 2-3 minuty. Dodaj pokrojone pomidory, posiekaną dymkę i paprykę. Gotuj na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodaj ryż i natkę pietruszki. Farsz wymieszaj i włóż do wydrążonych pomidorów.
3. Faszerowane pomidory ustaw w rondelku, podlej kilkoma łyżkami wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj z pieczywem.