WHO chce wycofać groźny dla zdrowia składnik

Jak podaje „New York Times”, Światowa Organizacja Zdrowia zapowiada, że groźne dla zdrowia tłuszcze trans zostaną wycofane ze wszystkich spożywczych produktów.

WHO przygotowała specjalny projekt o nazwie "Replace" (z angielskiego "zastąpić"), który zawiera sześć punktów, które będą musiały być wdrożone przez władze wszystkich krajów. Projekt ma zostać wdrożony do 2023 roku, co oznacza, że w ciągu 5 lat ze wszystkich produktów mają zniknąć niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans, które mają być zastąpione zdrowszymi olejami. WHO zapowiada kontrole i wyciąganie prawnych konsekwencji w przypadku niezastosowania się do wytycznych.

Tłuszcze trans znajdują się w wielu gotowych produktach, takich jak: słodycze, margaryny, słone przekąski, frytki, pizza. Dzięki nim produkty te dłużej zachowują świeżość.

Chociaż wśród konsumentów rośnie świadomość zastępowania niezdrowych tłuszczy, zdrowymi olejami: rzepakowym, lnianym, czy oliwą z oliwek, to nie mamy wpływu na skład gotowych produktów, które kupujemy.

Dlaczego tłuszcze trans są niebezpieczne dla zdrowia?

Jak podkreślają eksperci Światowej Organizacji Zdrowia, tłuszcze trans przyczyniają się do zapychania tętnic, co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, wylewów, czy zawałów serca. Tłuszcze trans zwiększają również ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, podnoszą poziom złego cholesterolu i sprzyjają otyłości.

Gdy odstawimy zawierające produkty tłuszcze trans przyjmujemy mniej sodu i dodatkowego cukru, a tym samym zmniejszamy ryzyko chorób krążenia, cukrzycy i choroby Alzheimera – komentuje Lynn James, dietetyk z Pennsylvania State University Extension.

Jak widać WHO zapowiada rewolucję w przemyśle spożywczym, a wszystko w trosce o zdrowie konsumentów. Miejmy nadzieję, że ten plan naprawczy już niedługo zaprocentuje mniejszą zachorowalnością na różne choroby społeczeństwa na całym świecie.

 

Zobacz także: