Dla 4 osób

  • 12 kromek bułki paryskiej
  • po żółtym i pomarańczowym strąku papryki
  • 3 pomidory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mała cukinia
  • 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, biały pieprz
  • 1/2 łyżeczki natki

Warzywa umyć, osączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, z selera, włóknistą skórkę. Pokroić, selera w krążki, paprykę w kostkę, cukinię w paski. Cukinię wrzucić na minutę do wrzątku. Osączyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Razem z cukinią dodać do warzyw. Wymieszać. Jogurt doprawić pieprzem i sokiem cytrynowym. Bułkę podpiec w tosterze. Ułożyć na niej sałatkę. Polać jogurtowym sosem. Ułożyć na półmisku. Pomidory opłukać. Pokroić w cząstki. Obłożyć nimi półmisek z kanapkami. Posypać natką.