Czym jest weganizm?

Osoby na diecie wegańskiej rezygnują z jedzenia wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to zatem nie tylko mięso zwierząt ciepłokrwistych, lecz również ryby, nabiał, jajka, czy też na przykład miód. Od wielu lat ludzie decydują się na zastosowanie takiej diety z przyczyn światopoglądowych, uważając spożywanie zwierząt oraz wykorzystywanie ich w celach żywnościowych za nieetyczne. Część z nas uważa dietę wegańską za zdrową i bardziej naturalną dla ludzkiego organizmu, dlatego też wdraża ją i stosuje w swoim codziennym życiu. Badania dowiodły, że tego rodzaju żywienie nie zagraża życiu ani zdrowiu człowieka, a także jest bezpieczne dla kobiety w ciąży oraz jej dziecka. Warunkiem jednak jest posiadanie odpowiedniej wiedzy i właściwe zbilansowanie posiłków, które pozwoli dostarczyć matce i dziecku niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały.

Zdrowo i bezpiecznie

Dieta wegańska ma bez wątpienia wiele zalet. Spożywamy w niej ogromne ilości warzyw i owoców, które mają doskonały wpływ na nasze zdrowie. Także podczas ciąży ich jedzenie jest wskazane, a wręcz konieczne. O ile w przypadku zwykłej, dopuszczającej mięso i nabiał diety kobietom czasem trudno jest zdobyć się na przygotowywanie posiłków z dużą ilością warzyw i owoców, to u kobiet na diecie wegańskiej nie będzie z tym oczywiście żadnego problemu. Takie osoby posiadają też często sporą wiedzę dotyczącą żywienia i chętnie stosują się do zaleceń dietetyków. Potrafią przygotować zróżnicowane i wartościowe posiłki, zapewniające bezpieczeństwo sobie oraz nienarodzonemu dziecku. Dlatego też dieta wegańska, skonsultowana z lekarzem dietetykiem, może mieć pozytywny wpływa na ciążę i stanowić źródło dużej ilości witamin, kwasu foliowego oraz innych ważnych elementów żywieniowych. Wskazówki odnośnie zbilansowanej diety znajdziesz np. na KBM.pl.

Szczególna ostrożność

Niestety, jeśli nie ma się wystarczającego doświadczenia, podczas stosowania diety wegańskiej łatwo jest pozbawić organizm wielu ważnych składników odżywczych oraz doprowadzić do niedoboru witamin i minerałów. Jest to szczególnie niebezpieczne dla kobiet w ciąży oraz ich dzieci. Źródłem problemów jest chociażby białko mające kluczowy wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Weganki, aby spożyć odpowiednią jego ilość, muszą zjadać dużo większe objętościowo posiłki oraz wprowadzić do diety więcej orzechów czy potraw z soi. Konieczne jest często branie różnego rodzaju suplementów pomagających uzupełnić braki, powstające w wyniku niepełnowartościowego żywienia.