Na 4 porcje

  • 3 szalotki 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 szklanki śmietany kremówki 
  • gałka muszkatołowa 
  • sok z cytryny 
  • 1-2 łyżki twarożku naturalnego 
  • 500 g makaronu wstążki 
  • 150 g sera ementalera 
  • kilka łodyżek szczypiorku 
  • sól 
  • pieprz

Szalotki obrać, opłukać, drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Wlać śmietanę. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu, aż śmietana zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Lekko przestudzić. Wymieszać z twarożkiem.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z sosem. Ser zetrzeć na tarce. Posypać nim potrawę. Całość udekorować szczypiorkiem.