Na 4 porcje
- 3 szalotki
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki śmietany kremówki
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- 1-2 łyżki twarożku naturalnego
- 500 g makaronu wstążki
- 150 g sera ementalera
- kilka łodyżek szczypiorku
- sól
- pieprz
Szalotki obrać, opłukać, drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Wlać śmietanę. Gotować ok. 10 minut na wolnym ogniu, aż śmietana zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Lekko przestudzić. Wymieszać z twarożkiem.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z sosem. Ser zetrzeć na tarce. Posypać nim potrawę. Całość udekorować szczypiorkiem.