porcja: 372 kcal

przygotowanie: 25 minut

na 10 porcji

  • 180 g masła
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • masło i mąka do formy
  • 600 g śliwek
  • 1 i 1/2 łyżki waniliowego cukru cynamonowego
  • cukier puder do posypania

Masło utrzeć z cukrem, jajkami i solą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Dolewać stopniowo mleko, energicznie mieszając, aż powstanie gładkie ciasto. Tortownicę wysmarować masłem, posypać mąką. Przełożyć do niej ciasto. Śliwki umyć, przekroić na pół, po czym usunąć pestki. Owo-ce ułożyć na wierzchu ciasta. Posypać cukrem cynamonowym. Piec ok. 45 minut w 180°C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.