SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 3/4 kostki masła
  • jajko
  • 8 łyżek dżemu truskawkowego

Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać skórkę cytrynową, posiekać z masłem. Wbić jajko, zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o bokach 40x15 cm. Placek posmarować dżemem, zostawiając wolny dłuższy brzeg. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, owinąć w pergamin i odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzony rulon rozwinąć z pergaminu i pokroić w plastry grubości 2 cm. Ułożyć je na natłuszczonej blasze. Piec na złoto, 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C.