PORCJA: 352 kcal 
PRZYGOTOWANIE: 90 minut
NA 14 PORCJI

● 70 g drożdży
● 250 g cukru
● 1/2 szklanki mleka
● 400 g mąki plus 2 łyżki
● 130 g masła
● 4 żółtka
● cukier waniliowy
● małe opakowanie masy makowej
● kieliszek rumu
● gotowy biały lukier
● ok. 80 g płatków migdałów
● tłuszcz do formy
● sól

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Gdy się rozpuszczą, połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut. 400 g mąki przesiać. Masło rozpuścić. Połączyć z mąką, rozczynem, żółtkami i szczyptą soli. Zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę. Włożyć do garnka wypełnionego zimną wodą. Odstawić. Gdy ciasto wypłynie, wyjąć je z wody. Dodać resztę cukru, cukier  waniliowy i pozostałą mąkę. Wyrobić i rozwałkować. Na wierzchu rozsmarować masę makową wymieszaną z rumem. Zwinąć roladę. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Piec 40 minut w 180°C. Wystudzone ciasto posmarować lukrem i posypać migdałami.