Porcja: 490 kcal

Przygotowanie: 45 minut

Na 12 porcji:

CIAS

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 1/4 szklanki oleju

PRZEŁOŻENIE:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 tabliczki czekolady
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 4–5 łyżek rumu

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodawać stopniowo do masy, cały czas miksując. Na końcu wlać olej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec ok. 45 minut w 180°C. Cukier na krem zalać 1/4 szklanki wrzątku. Dodać pokruszoną czekoladę. Rozgotować na gęstą masę. Zmiksować z żółtkami, schłodzić. Dodać ubitą śmietanę. Ciasto przekroić na dwa placki. Nasączyć rumem wymieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć 1/3 masy. Resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu.

Zobacz także: