PORCJA: 460 kcal

PRZYGOTOWANIE: 50 minut

NA 10 PORCJI

Masa:

  • 300 g białej czekolady
  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

Polewa:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki
  • 2 łyżki oleju

Ponadto:

  • czekoladowy okrągły blat biszkoptowy
  • 600 g truskawek

Białą czekoladę posiekać. Kremówkę podgrzać do momentu wrzenia, zdjąć z ognia (nie gotować!). Dodać czekoladę, wymieszać, aż cała czekolada się rozpuści. Przestudzić, wstawić do zamrażalnika na 1–2 godziny lub dłużej (masa powinna być mocno schłodzona i gęsta). Następnie masę ubić na sztywno, ewentualnie dodać likier, wymieszać.

Zobacz także:

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić, by napęczniała. Podgrzać, aż całkowicie się rozpuści. Dodać 1–2 łyżki masy czekoladowo-śmietanowej, wymieszać, wlać do reszty masy i energicznie zmiksować na najwyższych obrotach. Biszkopt włożyć do tortownicy.

Truskawki umyć, połowę z nich przekroić wzdłuż na połówki, ułożyć wzdłuż brzegów tortownicy na biszkopcie, tworząc „płotek”. Resztę truskawek pokroić. Połowę masy rozłożyć na biszkopcie. Ułożyć pokrojone truskawki. Przykryć resztą masy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Gorzką czekoladę posiekać, podgrzać razem z kremówką do momentu wrzenia, wymieszać z olejem. Polewę wylać na tort, potrząsnąć tortownicą, by polewa równomiernie się rozlała, wystudzić. Wstawić na kwadrans do lodówki, żeby polewa nieco zastygła. Tort udekorować resztą truskawek.

WWW.SLODKIEFANTAZJE.PL