Składniki:
szklanka mąki
150g masła
szczypta soli
pół szkalnki cukru
1 jajko
masa:
opakowanie serka mascarpone - 50 dkg
kubek śmietany kremówki
3/4 szklani cukru

Przygotować kruche ciasto: mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier, sól i jajka zagnieść razem na gładką masę. Tak przygotowaną kulę ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lódówki. Po godzinie rozwałkowac ciasto na placek i wyłożyć nim uprzednio posmarowaną masłem formę na tartę. Dno tarty nakłuwamy widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni. Wierzch ciasta nakrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np ziarnami fasoli albo ceramicznymi kulkami do pieczenia. Piec z obciążeniem przez 15 minut, następnie wyjąć je i piec kolejnych 15 minut i ostudzić.
Śmietane ubijamy na sztywno z cukrem, powoli dodajemy do serka mascarpone. Masą wykładamy ciasto, a na wierzchu układamy umyte i pokrojone truskawki. Smacznego!