Ciasto:

  • szklanka i 3 łyżki (20 dag) mąki
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • jajko

Masa:

  • 75 dag moreli
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dag śmietany 18%
  • żółtko 
  • kilka malin do dekoracji

Ciasto: mąkę wymieszać z solą i cukrem. Zimne masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki. Wbić jajko, wszystkie składniki posiekać nożem, szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa: morele umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, miąższ pokroić w cząstki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Morele ułożyć dekoracyjnie na cieście. Piec w temp. 180°C.

Śmietanę, żółtko i cukier roztrzepać i po 25 minutach pieczenia wylać na tartę. Piec jeszcze około 10 minut. Wyjąć, ostudzić. Udekorować malinami.