PORCJA: 460 kcal

PRZYGOTOWANIE: 35 minut

NA 8 PORCJI:

  • po garści suszonych prawdziwków, suszonych śliwek i suszonej żurawiny
  • 250 g kiszonej kapusty
  • oliwa
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cebula
  • porcja kruchego ciasta (z 250 g mąki)
  • sól
  • pieprz

Grzyby zalej wodą. Odstaw na 40 minut. Kapustę posiekaj (jeśli jest bardzo kwaśna, wcześniej wypłucz), następnie przysmaż na łyżce oliwy. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i 3/4 szklanki wody. Podgrzewaj na małym ogniu ok. godziny, odcedź i umieść z powrotem w garnku. Dodaj osączone i pokrojone grzyby, posiekane śliwki i żurawinę oraz pokrojoną i podsmażoną na łyżce oliwy cebulę. Smaż przez kilka minut, dopraw do smaku solą i pieprzem, usuwając liść laurowy i ziele angielskie. Ostudź. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim posmarowaną tłuszczem formę do tart (nadmiar ciasta odetnij). Piecz 20 minut w 180°C. Nałóż farsz z kapusty z grzybami, z pozo-stałego ciasta wykrój cienkie paski i ułóż kratkę na wierzchu tarty. Piecz 20–25 minut w 180°C. Podawaj na ciepło lub zimno.