PORCJA: 395 kcal

PRZYGOTOWANIE: 30 minut

NA 8 PORCJI

Ciast

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • łyżka gęstej śmietany
  • masło do formy

Nadzienie:

  • 500 g śliwek
  • budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • cukier puder do posypania

Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki co najmniej na 30 minut. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Formę do tarty wysmarować masłem i wylepić ciastem. Na wierzch wylać ciepły budyń i ułożyć na nim śliwki. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Tartę odstawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i płatkami kwiatów.

Zobacz także: