porcja: 315 kcal

przygotowanie: 30 minut

na 12 porcji

Cias

  • 180g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 130 g masła
  • 3–4 łyżki mleka
  • żółtko
  • tłuszcz do formy

Nadzienie:

  • 2–3 jabłka
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • łyżka cukru pudru

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować je w kulę. Wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić w cząstki. Wykroić gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny. Ciasto cienko rozwałkować. Wylepić nim posmarowaną tłuszczem okrągłą formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Na cieście rozłożyć kawałki jabłek. Oprószyć cukrem i cynamonem, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 30 minut. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

Zobacz także: