SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 30 dag makaronu tagliatelle (szerokie wstążki)
  • 25 dag borowików
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć. Pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidor umyć, pokroić w małą kostkę.
Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić mieszając. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu 10 minut. Wlać wino, oprószyć solą i pieprzem, dusić jeszcze kilka minut. Patelnię zdjąć z ognia, wrzucić pokrojony pomidor, wszystko dokładnie wymieszać. Natkę opłukać, posiekać. Makaron wymieszać z sosem grzybowym, posypać natką.