Mocnym punktem świątecznych przekąsek powinna być szynka. Jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę dobrej, soczystej i nienafaszerowanej konserwantami - upiecz ją sama - podkreślała na łamach magazynu "Claudia" Magda Gessler. Ta szynka wieprzowa pieczona w całości, którą proponuje sama restauratorka, jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznajcie przepis!

Szynka wieprzowa pieczona w całości, aromatyzowana goździkami - przepis Magdy Gessler

Składniki:

  • 2,5 kg surowej szynki ze skórką
  • 50 g soli
  • 30 goździków

Marynata:

  • 5 cebul
  • 1 l białego półwytrawnego wina
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 liści laurowych
  • 200 g cukru

Wykonanie:

Cebule obrać, umyć i pokroić w cząstki. Zalać winem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i cukier. Szynkę natrzeć solą. Ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać marynatą, przykryć i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce (co kilka godzin mięso odwracać). Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć, skórę ponacinać w romby o boku 3 cm, naszpikować goździkami. Ułożyć w brytfannie. Piec ok. 3 godzin w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia szynkę często podlewać pozostałą marynatą, a potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia temperaturę w piekarniku nieco obniżyć. Szynkę wyjąć, owinąć w folię aluminiową i odstawić do wystudzenia.

Szynka wieprzowa pieczona w całości - propozycja podania / fot. iStock

WIĘCEJ ŚWIĄTECZNYCH PRZEPISÓW MAGDY GESSLER:

Zobacz także: