Na 4 porcje
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- 400 g makaronu rurki
- 200 g sera pleśniowego typu rokpol
- sól
- pieprz
Szpinak opłukać, odcisnąć, odciąć ogonki. Liście (można je porwać na mniejsze kawałki) podsmażyć na oliwie. Dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Obłożyć podsmażonym szpinakiem. Ser pokroić w grubą kostkę. Posypać nim potrawę. Zaraz podawać.
NASZA RADA:
Możesz użyć też szpinaku mrożonego (najlepiej takiego w kulkach, jest mniej rozdrobniony). Przed dodaniem do makaronu należy go podsmażyć na maśle i doprawić.