Na 4 porcje

  • 400 g świeżego szpinaku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • gałka muszkatołowa 
  • 400 g makaronu rurki 
  • 200 g sera pleśniowego typu rokpol 
  • sól 
  • pieprz


Szpinak opłukać, odcisnąć, odciąć ogonki. Liście (można je porwać na mniejsze kawałki) podsmażyć na oliwie. Dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Obłożyć podsmażonym szpinakiem. Ser pokroić w grubą kostkę. Posypać nim potrawę. Zaraz podawać.

NASZA RADA:

Możesz użyć też szpinaku mrożonego (najlepiej takiego w kulkach, jest mniej rozdrobniony). Przed dodaniem do makaronu należy go podsmażyć na maśle i doprawić.