SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

  • duży czerwony grejpfrut
  • mały słoik szparagów
  • 20 dag twardego sera żółtego (edamer)
  • sałata rzymska lub lodowa
  • 3 łyżki orzechów laskowych
  • awokado
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy 
  • pomarańcza
  • cukier, sól, pieprz

Sałatę podzielić na liście, opłukać, porwać na kawałki. Orzechy posiekać.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Połówki owocu obrać ze skórki, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Grejpfrut obrać, usunąć białą skórkę, spomiędzy błonek wyciąć miąższ.
Szparagi osączyć, przekroić na pół. Ser pokroić w słupki, wymieszać z sałatą, awokado, grejpfrutem i orzechami. Dodać szparagi, zamieszać.
Pomarańczę dokładnie umyć, najpierw zetrzeć nieco skórki, a potem wycisnąć sok. Sok z pomarańczy utrzeć ze szczyptą soli i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki cukru. Wlać oliwę, wymieszać. Sałatkę zalać sosem, posypać rzeżuchą i skórką pomarańczową.