Idealny przepis na szparagi istnieje i właśnie macie go przed sobą. Magda Gessler wie, co dobre, a więc jesteśmy pewne, że i wam zasmakuje jej wielkanocna propozycja.
Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 100 ml białego półwytrawnego wina
- sok z całej cytryny
- 4 żółtka
- 120 g masła
- pęczek pietruszki
- 1/2 pęczka bazylii
- sól
- biały pieprz
Wykonanie:
Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w wodzie (gotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru przez ok. 5-6 min). Ostudzić. W garnku zagotować wino z sokiem z cytryny. Przestudzić. Dodać żółtka i razem ubić. Doprawić solą i pieprzem. Garnek włożyć do drugiego garnka wypełnionego wrzątkiem i dalej ubijać, dodając po kawałku masło (nie dopuścić do zagotowania). Natkę i bazylię zmiksować. Wymieszać z sosem. Polać nim ułożone na półmisku szparagi.
Ważna uwaga dotycząca szparagów:
Szparagi łatwo przegotować, a tym samym sprawić, że nie będą chrupie, a miękkie (po odcedzeniu jeszcze chwilę "dochodzą" same). Odpowiednio krótkie gotowanie szparagów jest konieczne, aby pozostały jędrne i intensywnie zielone.
Zobacz także:
Szparagi Magdy Gessler - propozycja podania / iStock
WYPRÓBUJ TAKŻE:
WIĘCEJ PRZEPISÓW MAGDY GESSLER: