Idealny przepis na szparagi istnieje i właśnie macie go przed sobą. Magda Gessler wie, co dobre, a więc jesteśmy pewne, że i wam zasmakuje jej wielkanocna propozycja. 

Przepis na szparagi "całe zielone" Magdy Gessler

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • sok z całej cytryny
  • 4 żółtka
  • 120 g masła
  • pęczek pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól
  • biały pieprz

Wykonanie:

Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w wodzie (gotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru przez ok. 5-6 min). Ostudzić. W garnku zagotować wino z sokiem z cytryny. Przestudzić. Dodać żółtka i razem ubić. Doprawić solą i pieprzem. Garnek włożyć do drugiego garnka wypełnionego wrzątkiem i dalej ubijać, dodając po kawałku masło (nie dopuścić do zagotowania). Natkę i bazylię zmiksować. Wymieszać z sosem. Polać nim ułożone na półmisku szparagi.

Ważna uwaga dotycząca szparagów:

Szparagi łatwo przegotować, a tym samym sprawić, że nie będą chrupie, a miękkie (po odcedzeniu jeszcze chwilę "dochodzą" same). Odpowiednio krótkie gotowanie szparagów jest konieczne, aby pozostały jędrne i intensywnie zielone.

Zobacz także:

Szparagi Magdy Gessler - propozycja podania / iStock

WYPRÓBUJ TAKŻE:

WIĘCEJ PRZEPISÓW MAGDY GESSLER: