Porcja: 224 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 4 porc

  • l350 g krewetek tygrysich
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • łyżeczka posiekanego tymianku
  • łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ćwiartki cytryny

Sos twarożkowo-pieprzowy:

  • 2 opakowania kremowego serka
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • czerwony i czarny pieprz
  • sól

Krewetki opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać, wcisnąć przez praskę. Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, kolendrą, tymiankiem, chili, solą i pieprzem. Marynatą polać krewetki. Wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Krewetki nabijać na patyki do szaszłyków (można je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, żeby się nie przypalały). Grillować na rozgrzanym ruszcie. Twarożek wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i czarnym oraz czerwonym pieprzem. Krewetki podawać z twarożkowo-pieprzowym sosem i ćwiartkami cytryny.