Szaszłyki:

  • 40 dag schabu lub polędwiczek wieprzowych
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • 15 dag plastrów ananasa
  • 25 dag szalotek
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 20 dag plastrów bekonu lub boczku wędzonego

Marynata:

  • szalotka
  • po łyżeczce słodkiej papryki, łagodnej pasty curry i świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

DIP:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mango chutney 
  • łyżeczka łagodnej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy

Szaszłyki: mięso pokroić na kawałki na jeden kęs. Papryki umyć, usunąć pestki. Plastry ananasa i oczyszczone papryki pokroić na takie same kawałki jak mięso. Szalotki obrać, przekroić na pół. Pomidorki umyć. Plastry bekonu zwinąć w ruloniki.

Marynata: szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszanką zalać kawałki mięsa i marynować 3 godziny, od czasu do czasu przekręcając.

Kawałki mięsa, ananasa, papryki, ruloniki bekonu, połówki szalotek i pomidorki nadziewać na przemian na patyczki i grillować 10–15 minut.

Dip: masło orzechowe wymieszać z chutneyem, oliwą i pastą curry. Podawać z szaszłykami.

Zobacz także: