Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego to tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie cennych właściwości rośliny. Lecznicze działanie wykazują wszystkie części byliny. W aptekach i sklepach zielarskich kupić można również soki i herbatki z korzenia oraz suszone liście. Z płatków można też zrobić nalewkę, wino, ocet winny, a nawet domowe mydło. Domowej roboty syrop przygotowywany jest z dojrzałych kwiatów, najlepiej rosnących z daleka od ruchliwych dróg, na łąkach. Najlepszym miesiącem na ich zebranie jest maj.

Syrop z mniszka lekarskiego 500 kwiatów - przepis

Syrop z mniszka lekarskiego przepis ma bardzo prosty do zapamiętania i odtworzenia. Najpopularniejsza jest receptura wykorzystująca 500 kwiatów. Niezbędne składniki to:

  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna

Syrop z mniszka: przepis 500 kwiatów rozpoczynamy od rozłożenia kwiatostanów na jasnej tkaninie, aby pozbyć się ewentualnych rezydujących na roślinach owadów. Następnie kwiaty myjemy i zalewamy litrem zimnej wody. Całość zagotujmy, a do wrzącej mikstury dołóżmy plasterki wyszorowanej wcześniej cytryny. Garnek przykrywamy i całość gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Tak powstały płyn odstawiamy do następnego dnia. Nazajutrz miksturę przecedzamy, a do powstałego soku dodajemy kilogram cukru. Gotujemy całość na bardzo małym ogniu, odparowując, tak długo, aż w garnku pozostanie około pół litra gęstego płynu. Konsystencją powinien przypominać on miód. Może to zająć od 45 minut do nawet 2 godzin. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych, gorących butelek lub słoików, szczelnie zakręcamy i na około 20-30 minut przykrywamy kocem.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego wykorzystywać może również ksylitol zamiast cukru. Sposób przygotowania jest wówczas inny. Oczyszczone kwiaty układamy bezpośrednio w wyparzonym słoju w warstwach grubości 2 cm przesypywanych ksylitolem. Postępujemy tak do momentu napełnienia słoika. Następnie naczynie odstawiamy w nasłonecznione miejsce, aby ksylitol rozpuścił się. Po 10 dniach otrzymamy gotowy syrop z mlecza.

Syrop z mlecza na miodzie - na co pomaga?

Syrop z mleczy przepis w podstawowej wersji oparty ma na cukrze, śmiało jednak może zamiast niego użyć miodu. Wówczas sposób działania jest odmienny. Potrzebować będziemy:

  • 1 litra kwiatów mniszka
  • świeżego, płynnego miodu
  • soku wyciśniętego z 1 cytryny
  • skórki otartej z 1 cytryny

Podobnie jak w pierwszym przepisie rozpoczynamy od rozłożenia kwiatów na jasnym papierze, by pozbawić je wilgoci i ewentualnych żyjątek. Następnie przekładamy kwiaty bezpośrednio do słoików. Do każdej porcji dorzucamy skórkę i sok cytrynowy, a później całość zalewamy miodem. Ma go być tyle, by przykrył wszystkie składniki. Na tym etapie możemy również dorzucić posiekany świeży korzeń imbiru. Syrop miodowy będzie wówczas pikantniejszy.

Tak przygotowane słoje odstawiamy na 3 tygodnie. Przynajmniej raz dziennie trzeba mieszaniną potrząsnąć, uważając, aby finalnie wszystkie składniki nadal schowane były w miodzie. Później całość można przecedzić przez sito i odstawić w ciepłe miejsce.

Skąd wzięła się różnica w przygotowaniu syropu na miodzie? Pamiętać musimy, że miód podgrzany do temperatury powyżej 40 stopni traci swoje bardzo cenne właściwości. Staje się wówczas pozbawionym witamin i mikroelementów słodzikiem. Nie zaszkodzi, ale nie będzie miał żadnych wartości dodanych w stosunku do białego cukru.

Na co pomaga syrop z kwiatów mlecza?

  • Ma działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe i moczopędne.
  • Stosowany jest wspomagająco w infekcjach górnych dróg oddechowych, bólach gardła.
  • Można go wykorzystać jako środek wspomagający trawienie.
  • Poleca się go także przy infekcjach układu moczowego.

Syrop z mniszka przygotowany z wykorzystaniem miodu ma dodatkowe właściwości, które zawdzięcza obecności właśnie tego składnika. Miód wykazuje lekkie działanie antybiotyczne, co przydaje się w czasie infekcji różnego typu. Ma odrobinę mniej kalorii: w 100 gramach miodu są 304 kcal, a w takiej samej ilości cukru - 375 kcal. Znajdziemy za to w miodzie niacynę, witaminę B1, B6, C oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, potas, jod, magnez.

Syrop z mlecza z dodatkiem miodu pozytywnie wpływa na układ krążenia i działa probiotycznie. Są to dodatkowe korzyści, które możemy uzyskać zmieniając zaledwie jeden składnik. Zawartość miodu dodatkowo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Obecność asparaginy korzystnie wpływa na pracę mózgu, a witamina B na układ nerwowy i pracę wątroby.

Syrop z mniszka właściwości ma korzystne także dzięki garbnikom. Wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Dzięki zdolnościom bakteriobójczym pomagają zwalczać infekcje zapalne, na przykład w obszarze błon śluzowych gardła.

Syrop z mniszka lekarskiego dla dzieci?

Czy syrop z mniszka może być stosowany przez dzieci? Oczywiście, że tak, choć najmłodsi otrzymują zwykle mniejszą dawkę niż dorośli. Niekoniecznie trzeba im także serwować syrop bezpośrednio na łyżeczce. Doskonale sprawdza się on jako dodatek do herbaty lub soku. Serwować można go także na kanapce lub z naleśnikami jak miód. Podając syrop z mniszka dziecku, upewnijmy się tylko, że nie ma ono alergii na tę roślinę.

Ciekawy pomysł wykorzystania syropu z mniszka lekarskiego to lemoniada. Do wody - źródlanej lub gazowanej - z plasterkami cytryny lub wyciśniętym sokiem wystarczy dodać odrobinę syropu. Można dorzucić też kostki lodu albo gałązki świeżej mięty lub melisy.

Syrop z mniszka lekarskiego - od jakiego wieku można zażywać?

"Syrop z mniszka lekarskiego od jakiego wieku można go stosować" - to bardzo często zadawane pytanie. Bezpiecznie spożywać mogą go zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci, które ukończyły 9 miesiąc życia. Nie oznacza to jednak, że będzie on służył każdemu.

Syrop z mniszka nie jest zalecany w przypadku występowania wrzodów żołądka lub nadkwasoty. Nie powinny go pić również osoby chorujące na cukrzycę. Jeśli jednak diabetycy chcieliby skorzystać z dobroczynnego działania mniszka lekarskiego, spokojnie mogą sięgać po napar. W przypadku dolegliwości takich jak niedrożność jelit lub dróg żółciowych konieczna jest konsultacja lekarska.

Oczywistym przeciwwskazaniem w stosowaniu syropu z mniszka jest alergia. Może on także wchodzić w interakcje z zażywanymi lekami, jeśli zatem stosujemy regularną farmakologię, poradźmy się lekarza lub farmaceuty przed włączeniem mniszka do diety. Dodatkowo, w przypadku pojawienia się jakichkolwiek niepokojących symptomów, należy przerwać stosowanie i skonsultować się ze specjalistą.

Syrop z mniszka lekarskiego w ciąży?

Czy syrop z mniszka lekarskiego może być stosowany przez kobiety w ciąży? To pytanie pojawia się dość często, gdyż z wielu ziół i leków w okresie oczekiwania na dziecko trzeba zrezygnować. Tymczasem syrop z mniszka zarówno u ciężarnych, jak i karmiących, może okazać się bardzo pomocny.

Syrop z mniszka lekarskiego pomoże w problemach trawiennych i walce z infekcjami. Działa wspomagająco w przypadku zatrzymywania wody w organizmie. Dawka witamin i składników mineralnych także jest godna uwagi. Oczywiście, przed włączeniem syropu z mniszka lekarskiego do codziennego menu ciężarnej dobrze jest skonsultować się z lekarzem.

Syrop z mniszka lekarskiego - dawkowanie

W przypadku infekcji zaleca się stosowanie 2-3 łyżeczek syropu z mniszka lekarskiego dziennie. Można spożywać go bezpośrednio, dodać do herbaty lub jedzenia.

W przypadku podawania syropu dzieciom powyżej 9 miesiąca życia dawkę należy zmniejszyć o połowę. U najmłodszych najlepiej jest zacząć od odrobiny syropu na końcu łyżeczki, aby sprawdzić reakcję - dokładnie tak, jak wprowadza się do diety nowe produkty żywnościowe. Pozwala to zareagować na czas, gdyby pojawiły się oznaki alergii.