Wracasz do domu z przemoczonymi nogami, dzieci zaczynają kichać, a mąż jęczy, że boli go gardło... Nie czekaj, aż infekcja się rozwinie, tylko szybciutko przygotuj mega zdrowy, skuteczny i w dodatku pyszny syrop imbirowy. Zawarte w nim naturalne składniki to najwięksi pogromcy wirusów. Jeśli działają razem, żadna choroba nie ma szans.

Możesz wyhodować imbir sama ->> Domowa uprawa imbiru - krok po kroku

Syrop imbirowy - przepis

Składniki:

  • kawałek ok 4-5 cm korzenia imbiru - znany od lat ze swoich rozgrzewających i dezynfekujących właściwości
  • cytryna (najlepiej ekologiczna) - bogactwo antyoksydantów, a zwłaszcza wzmacniającej odporność witaminy C
  • kilka łyżek miodu - działa wiruso- i bakteriobójczo. Jeśli wybierzesz lipowy - dodatkowo uzyskasz działanie napotne
  • szczypta kurkumy - udowodniono naukowo, że zawarte w niej składniki niszczą wirusy i działają przeciwzapalnie
  • szklanka wrzątku

Przygotowanie:

Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do rondelka, dosyp kurkumę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok.  5- 10 minut. Odstaw rondelek i poczekaj aż mikstura przestygnie - to bardzo ważne, bo wysoka temperatura zniszczyłaby dużą część witaminy C i aktywnych związków zawartych w miodzie. Ostudzony napar przelej do słoiczka i dodaj sok z cytryny oraz miód. Wymieszaj. Pij po łyżeczce lub dodawaj do herbaty (ale pamiętaj, żeby przestygła do temperatury ok 70 st.C.

Syrop imbirowy, zwany inaczej shot imbirowy, możesz przechowywać ok. tygodnia. Jeśli jesteś na feriach i nie masz dostępu do kuchni, zetrzyj imbir na tarce, cytrynę obierz ze skórki, pokrój na plasterki i wymieszaj z miodem. Odstaw na noc. Taki miód imbirowy śmiało zastąpi syrop.