od 1. urodzin

Pierniczki gryczane

również dla dzieci na diecie bezglutenowej i bez mleka
składniki na 25-30 sztuk:

  • 50 dag mąki gryczanej (3 szklanki) 
  • 3 jajka 
  • 25 dag cukru (pełna szklanka) 
  • 1 torebka cukru waniliowego 
  • 4 łyżki oleju 
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • po 8 - 10 suszonych moreli, śliwek i kandyzowanych wiśni 
  • cukier kryształ 
  • sezam (do obtaczania)

1. Do miski przesiej mąkę gryczaną z przyprawą korzenną do pierników i sodą oczyszczoną. Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym i kryształem na pienistą masę, a nastepnie wlej do mąki.
2.
Wyrób gładkie ciasto, pod koniec dodaj olej. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich kulki wielkości orzecha laskowego. Następnie obtocz je w cukrze lub sezamie i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. W każdą kulkę wciśnij owoc.
3. Piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut.

od 3 . urodzin

Piernikowe serca na choinkę

również dla dzieci na diecie bez jajek
składniki na 20-25 sztuk:

  • 35 dag mąki pszennej (2 szklanki) 
  • 5 dag zmielonych migdałów 
  • 25 dag miodu lipowego (dla alergików - miodu sztucznego) 
  • 2 łyżki masła 
  • łyżka przyprawy korzennej do pierników 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • kilka kropli esencji rumowej 
  • lukier

1. Podgrzej miód z masłem i przyprawą korzenną, a następnie ostudź. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zrób w środku dołek i wlej masę. Dodaj esencję rumową oraz migdały. Wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
2. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 cm. Foremką wytnij ciasteczka i ułóż na blasze. W każdy pierniczek wetknij kawałek suchego makaronu spaghetti (powstaną dziurki na sznurek).
3. Piecz w 160 stopniach przez 30 minut. Ostudź, wyjmij makaron, polukruj. Przez dziurki przeciągnij sznureczki.

od 1. urodzin

Cytrynowe gwiazdki z galaretką

Składniki na 15-20 sztuk: 

  • 30 dag mąki krupczatki 
  • 20 dag masła 
  • 10 dag cukru pudru 
  • 3 żółtka 
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • łyżka soku z cytryny 
  • skórka starta z 1 cytryny 
  • pół szklanki galaretki ze smażonych z cukrem owoców, gęstej konfitury lub dżemu

1. Przesianą mąkę, cukier puder i cukier waniliowy wysyp na stolnicę. Dodaj pokrojone miękkie masło. Posiekaj nożem. Wbij żółtka, dodaj sok i skórkę cytrynową, wymieszaj składniki nożem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię spożywczą i schłódź (przez 30 minut w lodówce).
2.
Schłodzone ciasto rozwałkowuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 3-4 mm. Wykrój foremką gwiazdki. W połowie ciasteczek wytnij otwory i ułóż je na natłuszczonej blasze. Piecz na złoty kolor (12-15 minut w temperaturze 180 stopni)
3.
Pełne ciasteczka smaruj galaretką lub przetartym przez sitko dżemem i nałóż na nie ciasteczka z otworami.

od 1. urodzin

Zobacz także:

Maślane figurki malowane lukrem

również dla dzieci na diecie bezglutenowej
składniki na 10-12 sztuk:

  • 30 dag mąki kukurydzianej 
  • 5 dag kleiku ryżowego 
  • 20 dag masła 
  • 10 dag cukru pudru 
  • torebka cukru waniliowego 
  • jajko 
  • 2  żółtka 
  • kolorowy lukier do dekoracji

1. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z kleikiem ryżowym. Dodaj miękkie masło i posiekaj składniki nożem, aż powstaną małe grudki. Dodaj cukier puder i waniliowy, jajko oraz żółtka.
2. Składniki połącz zarabiając nożem, a następnie szybko zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej niewielką ilością mąki kukurydzianej placek grubości około 0,5 cm. Wytnij ciasteczka i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze.
3. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij ciasteczka. Blachę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Maślane figurki piecz na złoty kolor przez około 12-15 minut. Ostudź i udekoruj kolorowym lukrem.