Porcja: 650 kcal

Przygotowanie: 40 minut

Na 6 porcji

  • 1 kg kiełbasy
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • łyżka miodu
  • 2–3 ząbki czosnku
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • garść suszonych podgrzybków
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • majeranek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

Kiełbasę zalać piwem wymieszanym z miodem i zmiażdżonym czosnkiem. Wstawić do lodówki. Włoszczyznę i cebule obrać. Pokroić. Zalać 2 l wody. Wrzucić opłukane grzyby. Gotować, aż grzyby i warzywa będą miękkie. Przecedzić. Boczek drobno pokroić i podsmażyć z grzybami i marchewką. Włożyć z powrotem do wywaru. Dodać zakwas, chrzan i majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować. Wymieszać ze śmietaną. Podawać z podpieczoną w piekarniku kiełbasą.