Najlepsze spalacze tłuszczu w postaci suplementów diety mają skład wykorzystujący naturalne produkty. Dzięki zawartości odpowiednich składników odżywczych, wspierają i przyspieszają one utratę tkanki tłuszczowej. Oprócz nich niezbędny jest dobrze zaplanowany trening oraz odpowiednia dieta. Bez tego nawet najbardziej skuteczny spalacz nie spełni swojej roli.

Spalacze tłuszczu: co to jest?

Spalacze tłuszczu to określenie, które może kojarzyć się z radykalnym i inwazyjnym działaniem. Tymczasem nazwa ta obejmuje naturalne składniki oraz wykorzystujące je suplementy.

Naturalne spalacze tłuszczu zawierają substancje termogeniczne, których zadaniem jest zwiększenie ciepłoty ciała, co z kolei przekłada się na tempo spalania kalorii. Za termogenezę odpowiada między innymi kofeina. Ona także sprzyja uwalnianiu i wykorzystywaniu zapasów tłuszczowych. Ten proces - lipolizę dodatkowo wspiera składnik określany mianem synefryny.

Wybór spalacza tłuszczu w postaci suplementu to kwestia indywidualna, wymagająca sporej ostrożności. Zwrócić należy uwagę na tolerancję poszczególnych składników przez organizm oraz mieć pewność co do braku problemów z sercem, układem krążenia lub ciśnieniem. Istotnym przeciwwskazaniem do stosowania konkretnego preparatu są także ewentualne uczulenia na którykolwiek z jego składników. W przypadku produktów spożywczych jest znacznie łatwiej. O ile nie mamy alergii na konkretny produkt, możemy spożywać go bezpiecznie.

Kiedy stosować spalacze tłuszczu? Niekoniecznie trzeba to robić już na samym początku redukcji, chociaż część z nich stanowi ważny element zdrowej diety. Eksperci polecają natomiast zdecydowane wprowadzenie ich do menu w momencie wystąpienia trudności lub pod koniec programu odchudzającego. Najlepiej jest zażywać je w sposób ciągły przez okres od czterech do ośmiu tygodni.

Spalacze tłuszczu: rodzaje

Spalacze tłuszczu: jak działają? - to jedno z częściej zadawanych pytań. Odpowiedź na to pytanie zależna jest od tego, który suplement mamy na myśli. Wyróżniamy dwa rodzaje spalaczy.

Spalacze lipolityczne mają za zadanie przyspieszyć procesy zachodzące w komórkach tłuszczowych. Nasilenie przemian energetycznych powoduje, iż organizm sięga do nagromadzonych zapasów i wykorzystuje tłuszcz zgromadzony wewnątrz komórek tłuszczowych. Do spalaczy lipolitycznych zalicza się między innymi zieloną herbatę. Spalacze termogeniczne natomiast podwyższają temperaturę ciała, wymuszając na organizmie wykorzystanie większej liczby kalorii. Szukając takiego działania, sięgajmy po kofeinę.

Domowe spalacze tłuszczu z łatwością można włączyć do codziennego menu, przyprawiając w odpowiedni sposób posiłki.

Naturalne spalacze tłuszczu: imbir

Naturalne spalacze tłuszczu na brzuchu to domowej roboty napoje wykorzystujące imbir. Roślina ta wykazuje bardzo korzystny wpływ na procesy trawienia: neutralizuje kwasy żołądkowe, stymuluje produkcję enzymów trawiennych, likwiduje wzdęcia.

Imbir zaliczany jest do spalaczy termogenicznych. Oznacza to, że rozgrzewa, jednocześnie podkręcając przemiany metaboliczne. Tkanka tłuszczowa spalana jest szybciej, a szczególnie podatne na to działanie są komórki tłuszczowe zlokalizowane w okolicach brzucha. Dodatkowym atutem imbiru jest działanie moczopędne i oczyszczające.

Jak stosować imbir? Najwygodniejszą i najczęściej spotykaną postacią jest napar z kłącza. Plasterki imbiru dodaje się do ciepłej wody tuż przed jej wrzeniem i dusi kilka minut. Po ostudzeniu można do płynu dodać sok z cytryny lub plasterki tego owocu dla przełamania smaku. W celach redukcyjnych wystarczy wypijać szklankę takiego napoju przed posiłkiem, choć ilościowo nie ma tu właściwie ograniczeń. Aby zyskać widoczne wyniki, pijmy taki napój przynajmniej przez miesiąc. Następnie nadchodzi czas na piętnaście dni przerwy i ponowienie kuracji.

Jeśli dysponujemy wyciskarką, warto też przygotować świeży sok z imbiru i cytrusów. Składnik ten sprawdza się również jako dodatek do herbat.

Naturalne spalacze tłuszczu: cynamon

Najlepsze spalacze tłuszczu w postaci suplementów często wykorzystują również cynamon. Należy on do termogeników, a więc - podobnie jak imbir - przyspiesza przemianę materii. Na tym jednak jego dobroczynny wpływ się nie kończy. Cynamon obniża również poziomu insuliny we krwi, wskutek czego nie tylko ogranicza apetyt, ale również hamuje odkładanie tłuszczu.

Te właściwości wynikają z działania aldehydu cynamonowego - olejku, który nadaje przyprawie smak. Cynamon ma szerokie zastosowanie kulinarne i śmiało można dodawać go do różnego rodzaju potraw. Jeśli jednak zależy nam na wspieraniu metabolizmu, postawmy na wodę cynamonową. Aby ją przygotować wystarczy zalać laski cynamonu ciepłą wodą i odstawić na noc. Smak takiego napoju można zmieniać, dorzucając owoce. Pije się go, podobnie jak wodę z imbirem, przed posiłkiem przez minimum 30 dni.

Naturalne spalacze tłuszczu: kurkuma

Za odchudzające działanie kurkumy odpowiedzialna jest kurkumina - substancja o lekkim działaniu termogenicznym oraz potwierdzonej naukowo zdolności do redukowania tkanki tłuszczowej. Kurkumina niszczy i utrudnia rozrost komórek tłuszczowych, czyli adpipocytów. Jej spożywanie ułatwia potreningową regenerację.

Skuteczne działanie kurkumy jest możliwe już przy spożywaniu 1 łyżeczki tej przyprawy dziennie, najlepiej po treningu. Poranną wodę z cytryną także dobrze jest uzupełnić dodatkiem tej przyprawy. Taki napój dodatkowo wspomoże organizm w walce z infekcjami. Samą kurkumę można również dodawać do koktajli, owsianek czy jaglanek.

Naturalne spalacze tłuszczu: ocet jabłkowy

Naturalny spalacz tłuszczu to także ocet jabłkowy. Jego aktywnym składnikiem jest kwas jabłkowy, który - choć nie spala tłuszczu bezpośrednio - ogranicza jego wchłanianie z pożywienia oraz usuwa nagromadzone w organizmie złogi tłuszczowe. Ocet pomaga dodatkowo kontrolować poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę.

Badania udowodniły, że wypijanie 2 łyżek octu jabłkowego przed snem obniża poziom cukru we krwi o 5%. Taka dawka jest bezpieczna. Nie należy jej przekraczać, gdyż nadużywanie octu jabłkowego może skutkować obniżeniem wchłaniania, a w konsekwencji powstaniem niedoborów rozpuszczalnych w tłuszczach witamin.

Naturalne spalacze tłuszczu: zielona herbata

Naturalny spalacz to także zielona herbata. Jedna szklanka tego napoju zawiera około 40 mg kofeiny o działaniu przyspieszającym przemianę materii. Kilka filiżanek dziennie podkręci metabolizm, jednocześnie hamując odkładanie tkanki tłuszczowej oraz zwiększy spalanie dzięki wpływowi na termogenezę. Bardzo ważnym składnikiem jest także katechina, dzięki której tłuszcze szybciej utleniają się i są wykorzystywane w procesie uwalniania energii.

Zdaniem japońskich naukowców najlepiej jest wypijać 3 filiżanki zielonej herbaty dziennie przez co najmniej 3 miesiące. Naparu nie należy pić w trakcie posiłków, gdyż może on osłabiać wchłanianie niektórych składników odżywczych.

Naturalne spalacze tłuszczu: czerwona herbata

Czy spalacze tłuszczu działają? Na pewno działa czerwona herbata nazywana czasem pogromcą tłuszczu. W odróżnieniu od zielonej nie zawiera ona kofeiny. Uwagę zwrócić powinien natomiast kwas galusowy, który zmniejsza gromadzenie tkanki tłuszczowej trzewnej, ułatwia trawienie i reguluje wydzielanie żółci. Takie właściwości sprawiają, że dostarczane z jedzeniem tłuszcze są sprawniej wchłaniane i trawione.

Aby dostrzec wspomagające redukcję działanie czerwonej herbaty, należy wypijać 5–6 filiżanek naparu dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami.

Naturalne spalacze tłuszczu: chili

Spalacze tłuszczu ranking tworzące nie byłyby w komplecie, gdyby pominięto chili. Jego substancją aktywną jest kapsaicyna odpowiedzialna za ostry smak i powodująca wzrost termogenezy. Tym samym zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej.

Chcąc wykorzystać chili jako spalacz tłuszczu, włączmy je do codziennego jadłospisu w ilości 1 łyżeczki na dobę.