Dla 8 osób

  • 500 g kiwi
  • 4 banany
  • 3 szklanki deserowego lub półwytrawnego wina
  • ok. szklanki cukru
  • szklanka bitej śmietany
  • pęczek świeżej melisy lub mięty (niekoniecznie)
  • sok z cytryny

1) Kiwi i banany obrać. Po jednym owocu odłożyć. Pozostałe pokroić.

2) Wino zagotować z cukrem, włożyć kiwi i chwilę pogotować. Przestudzić. Zmiksować z bananami. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Wystudzić.

3) Owocową masę przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Co pół godziny masę zamieszać.

4) Sorbet przełożyć do miseczek. Udekorować śmietaną, pokrojonymi na kawałki pozostałymi owocami i listkami melisy lub mięty.