SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 20 dag makaronu sojowego
  • puszka pędów bambusa
  • po strąku czerwonej i zielonej papryki
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • mielony imbir
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

- Strąki papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ pokroić w cienkie paski. Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Por oczyścić, dokładnie umyć, zieloną część odrzucić, a białą pokroić w cienkie krążki.
- Zagotować 1 litr wody. Suchy makaron zalać w misce wrzątkiem, posolić, przykryć, odstawić na 10 minut.
- W woku lub sporej, głębszej patelni rozgrzać olej, obsmażyć krążki pora. Dołożyć paprykę i czosnek, oprószyć 1/2 łyżeczki imbiru, mieszając smażyć około 5 minut.
- Pędy bambusa osączyć na sicie, dodać do warzyw na patelni. Wlać bulion, zamieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować.
- Makaron osączyć na sicie (można pokroić), włożyć na patelnię z warzywami. Zamieszać, smażyć 3 minuty.