Układanie diety dla osób z nietolerancjami pokarmowymi zawsze stanowi wyzwanie. Trzeba ostrożnie dobierać składniki, by nie wywołać niechcianych reakcji alergicznych. W takich sytuacjach priorytetem jest oczywiście zdrowie, jednak nie możemy zapomnieć o tym, że jedzenie powinno nam smakować. Oto nasze propozycje na pyszne śniadanie bezglutenowe, które w niczym nie odbiegają od tych, w których znajdują się zboża i tradycyjna mąka.

1. Śniadanie bezglutenowe: kinder country w słoiku

Bardzo często osoby źle reagujące na gluten zmuszone są rezygnować ze swoich ulubionych słodkości. Popularne sklepowe batony, ciastka czy desery rzadko proponują warianty gluten free. W takiej sytuacji trzeba się trochę nagłowić, by stworzyć recepturę na śniadaniowy deser idealnie odwzorowujący smak gotowych produktów. Rozumiemy, że życie w biegu nie zawsze pozwala na eksperymenty, dlatego, by zaradzić nudzie w twoim jadłospisie, a jednocześnie oszczędzić twój czas, przygotowaliśmy idealną kompozycję składników za ciebie! 

Składniki:

  • 20 g kaszy manny
  • 130 ml mleka lub napoju roślinnego
  • ½ opakowania jogurtu typu skyr (np. waniliowego)
  • 2 łyżeczki wybranego słodzika 
  • 1 kostka białej czekolady
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 2 kostki mlecznej czekolady
  • 10 g ryżu preparowanego 
  • 10 ml mleka lub napoju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej mleko i wsyp do niego kaszę mannę. Gotuj, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Pod koniec dodaj kostkę i białej czekolady i ryż preparowany. Odstaw z gazu i wymieszaj kaszę z waniliowym skyrem.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść mleczną i gorzką czekoladę. 
  3. Przełóż deser do słoiczka. Zacznij od waniliowej masy, a następnie przykryj go czekoladową polewą. Przed jedzeniem schłodź w lodówce. 

propozycja podania / fot. Getty Images

2. Śniadanie bezglutenowe: pieczona owsianka bezglutenowa

Co prawda dieta bezglutenowa nie wyklucza produktów owsianych, jednak dla bezpieczeństwa warto ich unikać. Owies w procesie oczyszczania bardzo często ma kontakt z innymi zbożami, dlatego zawierające go produktu mogą zawierać śladowe ilości substancji mogących wywołać reakcje alergiczne. Ból brzucha, biegunki i przewlekłe złe samopoczucie to nic przyjemnego, dlatego warto zatroszczyć się o zawartość talerza. Podczas przygotowywania owsianek, batoników wieloziarnistych lub koktajli, warto więc sięgać po produkty oznaczone jako bezglutenowe, które zostały przetwarzane i pakowane bez możliwości zanieczyszczenia. Warto z tego korzystać, bo gorąca, kremowa owsianka to jedna z najlepszych opcji na ciepłe śniadanie bezglutenowe. 

Zobacz także:

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 i ¾  szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • ⅓  łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 100 g czekolady deserowej 
  • ½ szklanki mrożonych malin (jeśli używasz świeżych, możesz dodać więcej)

Sposób przygotowania: 

  1. Mleko przelej do rondelka. Dodaj do niego masło orzechowe, cukier, kakao, miód i cynamon. Delikatnie podgrzewaj, mieszając do rozpuszczenia się składników. Mleko powinno się pogrzać, nie zagotować!
  2. Posiekaj czekoladę. Mrożone maliny rozpuść w rondelku. 
  3. Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki owsiane, a następnie zalej je mlekiem. Na wierzch wyłóż maliny i czekoladę. 
  4. Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

propozycja podania / fot. Getty Images

3. Śniadanie bezglutenowe: sałatka buraków, batatów i awokado

Ile razy słyszałaś, że bez chleba nie da się nasycić śniadaniem? To często powtarzane zdanie to nie tyle mit, ile wymówka, stosowana przez osoby, które do tematu przygotowywania posiłków podchodzą nieco leniwie. Dające energię węglowodany i cukry można znaleźć nie tylko w pieczywie, ale również w warzywach, szczególnie bulwiastych i strączkowych, a także ich nasionach, np. pestkach dyni czy słonecznika.

Doskonałą alternatywą dla chleba pod względem wartości odżywczych są sałatki, które dostarczają organizmowi witamin, węglowodanów, tłuszczy i białka, a jednocześnie są mniej kaloryczne niż białe pieczywo. Odrobina kreatywności wystarczy, by śniadanie bezglutenowe i bezmleczne i wegańskie stało się daniem prawdziwie restauracyjnym, które możesz przyrządzić we własnej kuchni!

Składniki:

  • 300 g buraków
  • 300 g batatów
  • 1 czerwona cebula
  • 1½ łyżki oliwy
  • 50 g pestek dyni
  • 2 garście rukoli
  • 80 g sera feta 
  • 1 awokado
  • ½ granatu

Dressing:

  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Buraki i bataty obierz, a następnie pokrój na cienkie łódeczki. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Posyp pokrojoną w piórka cebulą. Całość skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut.
  2. Przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki dressingu.
  3. Upieczone warzywa posyp fetą i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut.
  4. Rukolę umyj i dokładnie osusz. Awokado pokrój w kostkę. Przełóż je na półmisek, na wierzch wyłóż warzywa. Całość obficie skrop dressingiem, posyp pestkami dyni i granatu.

propozycja podania / fot. Getty Images

4. Śniadanie bezglutenowe na ciepło: placuszki jogurtowe

Osoby nietolerujące glutenu nie są skazane na jedzenie samych warzyw i owoców. I wbrew pozorom śmiało mogą zjeść pankejki! Na pożywne śniadanie bezglutenowe, szczególne w pochmurne dni, warto zaserwować ciepłe placuszki w amerykańskim stylu

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 130 g mąki bezglutenowej (można wymieszać różne rodzaje)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki wybranego słodzika
  • truskawki (lub inne ulubione owoce)
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania: 

  1. Białka oddziel od żółtek. Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj sodę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej połącz żółtka, jogurt i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj suche i mokre składniki.
  2. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy silikonowej szpatułki wmieszaj ją do przygotowanej wcześniej masy.
  3. Truskawki pokrój w plasterki. Zacznij smażyć placuszki. Na rozgrzaną patelnię wyłóż łyżkę masy i ozdób ją truskawkami. Smaż około 3 minut z każdej strony. Udekoruj placki świeżymi owocami i polej syropem.

propozycja podania / fot. Getty Images

5. Śniadanie bezglutenowe na zimno: pudding chia z owocami

Czasem może się wydawać, że diety z nietolerancjami pokarmowymi zawierają same skomplikowane posiłki, których przygotowanie jest czasochłonne i wymagające sporych nakładów finansowych. Na szczęście nie jest to prawda. Przepisy na chleb bezglutenowy faktycznie są długie, a do przygotowania dobrego pieczywa potrzeba sporo czasu, lecz ta zasada nie dotyczy wszystkich niezbożowych posiłków. Oczywiście możesz jak prawdziwa szefowa kuchni poświęcać godziny, doprowadzając dania do perfekcji, jednak jeśli nie masz czasu, i tak masz szansę na wyczarowanie czegoś wspaniałego.

Nawet jeśli masz ochotę na śniadanie bezglutenowe i bez laktozy, nie obawiaj się, że poziom trudności przygotowania przerośnie twoje umiejętności. Przedstawiamy przepis na wegański deser, z którym z pewnością sobie poradzisz. 

Składniki

  • 3 łyżki nasion chia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki ulubionego słodzika 
  • ulubione owoce 

Sposób przygotowania

  1. Wieczorem poprzedniego dnia namocz nasiona chia. Zalej je mlekiem kokosowym i dodawaj stopniowo słodzik, intensywnie mieszając. Wstaw do lodówki na całą noc. 
  2. Owoce pokrój na kawałki. Jeśli chcesz, możesz podrzeć je w garnku lub zblendować na gładki mus. Napęczniałe nasiona chia przełóż do pucharków. Ozdób deser owocami i listkiem mięty.

Nie możesz spożywać glutenu, ale mimo wszystko na śniadanie wolisz pieczywo? Te przepisy na chleb bezglutenowy powinny ci się spodobać i z powodzeniem zastąpić tradycyjny chleb: