Dieta chińska kojarzy się z piekielnie słonym sosem sojowym, meksykańska z piekącą papryczką jalapeno, natomniast indyjska - z ostrym curry. Wydaje się więc, że w żywieniu brzdąców nie mają szans. Tymczasem przyprawy te można pominąć albo wybrać ich delikatniejsze zamienniki. Eksperymenty w kuchni mile widziane! Dziecko, które będzie miało okazję poznać różne smaki, wyrośnie na człowieka, który nie boi się kulinarnych nowinek. A stąd już tylko krok do bycia koneserem stołu!

Kuchnia śródziemnomorska

Należy do najzdrowszych. Jej podstawą są produkty zbożowe oraz bogactwo warzyw. To one są głównym składnikiem sosów do makaronów, ryżu, faszerowanych przystawek, zup i dań duszonych. Bardzo ważne są w tej diecie również ryby morskie (zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, zapobiegające miażdżycy i zawałom serca). A także sery i fermentowane produkty mleczne, np. grecka przystawka "tzatziki" to jogurt z posiekanym czosnkiem i drobno pokrojonym świeżym ogórkiem (od. 14. miesiąca).

Główne dania tej kuchni przygotowywane są z dodatkiem dużej porcji świeżych ziół, natomiast z niewielką ilością czerwonego mięsa. Desery zawierają dużo orzechów i owoców, czyli znowu samo zdrowie! Bo orzechy to źródło zdrowych tłuszczów i minerałów (np. selenu, który ma działanie antyrakowe).

Wszechobecne w diecie śródziemnomorskiej czerwone wino pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, dzięki zawartym w nim substancjom (bioflawonoidom). Jednak, oczywiście, nie poleca się go dzieciom. Można za to podawać im sok z czarnych porzeczek (np. bobofruty typu Junior, od 1. urodzin). Mają niemal dwukrotnie więcej bioflawonoidów, niż czerwone wino!

Briam - Grecja

od 13 miesiąca

4-5 porcji

  • bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Bakłażana pokrój w plastry, posól i odstaw na pół godziny, żeby puścił sok. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry, pomidory w kostkę, a cebulę w krążki. Bakłażany opłucz i każdy plaster podziel na ćwiartki. Wymieszaj warzywa, dodaj posiekaną bazylię, sól, pieprz i sporo oliwy. Dolej pół szklanki wrzątku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez pół godziny pod przykryciem, a potem 15 min. bez przykrycia.

Kuchnia chińska

Kryje wiele skarbów, które warto wykorzystać w dziecięcej diecie. Sojowy serek tofu (od 3 lat) to źródło znakomitego białka, wapnia oraz wielu minerałów. Właściwie nie ma smaku, ale wdzięcznie wchłania wszystkie przyprawy i sosy. Można go smażyć pokrojony w plasterki, kroić w kostki, obtaczać w przyprawach lub ziołach i smażyć albo dusić, dodawać do warzyw, a nawet... zrobić z niego sernik.

Zobacz także:

Godne uwagi są też smaczne i lekkostrawne makarony ryżowy i sojowy (od 13. miesiąca). Można je dodawać do zup i sałatek lub mieszać z warzywami. Chiński sposób ich przyrządzania jest wart polecenia - nie rozgotowuje się warzyw na papkę, ale kroi w cienkie paseczki i smaży bardzo krótko - tak, żeby były lekko twardawe (czyli "al dente"). To pozwala im zachować wiele witamin!

Podstawą chińskiej kuchni jest ryż. Warto sięgać zwłaszcza po ten brązowy, nieoczyszczony (ziarno nie zostało pozbawione łuski i zarodka) - zawiera dużo więcej witamin, minerałów i białka, niż ryż biały.

 
Makaron z warzywami - Chiny

od 3 lat

porcja rodzinna

  • pół paczki makaronu ryżowego (paczka 250 g)
  • 150 g serka tofu
  • opakowanie mrożonych warzyw chińskich
  • olej sezamowy (lub oliwa)
  • sos sojowy do smaku (ewentualnie)

Tofu pokrój w kostki i obsmaż na oleju lub oliwie. Makaron pogotuj chwilę w dużej ilości wrzątku i odcedź. Na dużej patelni z pokrywą uduś na oliwie mieszankę warzyw, aż lekko zmiękną. Dodaj makaron i tofu, dopraw sosem sojowym i podsmaż jeszcze przez chwilę.

Kuchnia indyjska

O jej niezwykłości decydują przyprawy. Zwykłe warzywa (np. fasolka, marchewka, bakłażan, cukinia, kalafior, pomidory, szpinak, ziemniaki) czy soczewica nabierają dzięki nim wyjątkowego aromatu i smaku. Małym dzieciom można już podawać w potrawach kminek, goździki, gałkę muszkatołową, sezam i anyż (od 13. miesiąca).

Indyjski "chleb powszedni" to czapati - placki z pszennej mąki razowej i wody. Jada się je z warzywami i ryżem. Kuchnia ta chroni przed otyłością.

Czapati - Indie

od 2 lat

porcja rodzinna

  • 1,5 szlanki mąki pszennej razowej (może być i biała)
  • 150 ml letniej wody
  • sól

Do posolonej mąki dolewaj stopniowo wodę tak, żeby powstało miękkie, wilgotne ciasto. Połóż je na stolnicy i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie. Ciasto podziel na kuleczki i rozwałkuj na cienkie placuszki. Piecz je na grubej rozgrzanej patelni. Kiedy na plackach pojawią się pęcherze, przewróć je na drugą stronę. Podawaj ciepłe, z sosem warzywnym albo gęstym jogurtem.

Kuchnia meksykańska

Podstawę tej kuchni stanowi kukurydza (ziarna od 13. miesiąca) i fasola (od 3 lat). Meksykanie używają mąki kukurydzianej do wyrobu pysznych placków - tortilli i tacos. Można je u nas kupić gotowe i podać maluchowi np. z domowym sosem fasolowym (w oryginalnym wydaniu doprawiany jest ostrą przyprawą chili).

Warto też serwować dziecku owoc awokado (od 13. miesiąca). Jest świetnym składnikiem sałatek i daje się rozsmarowywać na chlebie (lepsze posolone).


Placuszki z kukurydzą - Meksyk

od 3 lat 

porcja rodzinna

Na placuszki:

  • jajko
  • pół szklanki zsiadłego mleka
  • szklanka mąki
  • pół puszki osączonej kukurydzy
  • sól
  • oliwa z oliwek

Na sos:

  • szklanka fasoli 
  •  cebula
  • oliwa z oliwek

Ubij trzepaczką jajko, zsiadłe mleko, mąkę i sól (jeśli ciasto będzie za gęste, dodaj wody, jeśli za rzadkie - mąki). Do ciasta dodaj kukurydzę i usmaż na oliwie placuszki. Podawaj z sosem fasolowym: ugotowaną fasolę zmiksuj z podsmażoną na oliwie cebulą i posól.