Chipsy jarzynowe
po 1. urodzinach
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 6-8 porcji
- seler
- burak
- 2 marchewki
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki keczupu
- 2 łyżki ziół (tymianku, bazylii, szczypiorku)
- po łyżce sezamu i kminku
- olej do głębokiego smażenia
1. Warzywa wyszoruj, obierz, opłucz i osusz. Marchewkę pokrój w długie wstążki (za pomocą obieraczki do warzyw). Selera pokrój w słupki, a buraka w cienkie plasterki.
2. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Wkładaj chipsy porcjami i smaż, aż będą chrupkie i kruche. Następnie wyjmij je i osącz na papierowym ręczniku.
3. Chipsy selerowe obtocz w sezamie, buraczane - w kminku, a marchewkowe posyp tymi ziołami.
4. Jogurt wymieszaj z keczupem i dopraw posiekanymi ziołami. 5. Chipsy ułóż na talerzu i podawaj z sosem jogurtowym.
Kolorowy popkorn
również dla dzieci na diecie bezglutenowej, składniki na 6-8 porcji
- 3/4 szklanki kukurydzy na popkorn
- szklanka cukru pudru
- 4 łyżki oleju
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka soku z buraka
- łyżeczka soku z czarnych jagód
- 1/2 łyżeczki kurkumy
1. W dużym garnku rozgrzej olej. Wsyp kukurydzę i przykryj. Podgrzewaj od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aż ucichnie dźwięk pękających ziaren. Odstaw do ostudzenia.
2. Cukier puder przesiej przez sitko. Dodaj sok z cytryny oraz 4-5 łyżek wrzątku i ucieraj, aż powstanie gładki i gęsty lukier.
3. Lukier podziel na 3 części. Jedną część zabarw na żółto ucierając z kurkumą, drugą wymieszaj z sokiem z buraków, a resztę lukru zabarw na niebiesko sokiem jagodowym.
4. Popkorn rozsyp na wyłożonej pergaminem tacy, a następnie równomiernie polej kolorowymi lukrami. Odstaw na 2-3 godziny, żeby lukier zastygł i stwardniał.
Wieża z miniptysi
składniki na ok. 35 ciasteczek
- szklanka mąki
- 10 dag masła
- 4 jajka
- szklanka wody
- tabliczka czekolady
- pół szklanki kremówki
- lukier
- cukier puder
- wisienki kandyzowane
1. W rondelku zagotuj wodę z masłem, zmniejsz ogień. Na wrzący płyn wsyp od razu całą mąkę i szybko utrzyj na gładkie, lśniące ciasto wyraźnie odstające od dna naczynia.
2. Ciasto zdejmij z ognia, lekko ostudź, a następnie dokładnie utrzyj dodając kolejno po jednym całym jajku.
3. Blachę wyłóż pergaminem i łyżeczką nakładaj kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz na złoto przez 15 minut. Ptysie wyjmij i ostudź.
4. Kremówkę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę. Schłódź, ubij na krem, przełóż do szprycki z końcówką z małym otworem. Końcówkę szprycki wbijaj od spodu w ptysie i napełniaj kremem.
5. Z kartonu zrób stożek o podstawie 40 cm i ustaw na talerzu.
6. Ptysie smaruj od spodu lukrem i naklejaj na stożek zaczynając od podstawy. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj wisienkami.
Muffinki z morelami
składniki na 16 sztuk
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- jajko
- 10 dag suszonych moreli
- szklanka maślanki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- masło do formy (lub papierowe foremki)
- lukier
- suszone morele
1. Morele namocz w letniej wodzie, osącz i posiekaj.
2. Do miski wbij jajko, wsyp cukier oraz cukier waniliowy i ubij na puszystą masę. Wlej maślankę i energicznie wymieszaj. Następnie utrzyj z dodawaną po łyżce mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej olej, dodaj morele i skórkę cytrynową. Ciasto dokładnie wymieszaj.
3. W natłuszczone masłem zagłębienia formy do muffinek (lub w złożone po dwie papierowe foremki) włóż po 2 łyżki ciasta (nie do pełna, ponieważ ciasto urośnie).
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz na złoto przez około 20 minut. Ostudź i udekoruj lukrem i morelami.