PORCJA: 229 kcal

PRZYGOTOWANIE: 10 minut

NA 4 PORCJE

  • puszka tuńczyka w sosie własnym lub oliwie
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 cebuli
  • ogórek
  • łyżka kaparów lub posiekanych oliwek
  • 1–2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • 4 kromki pieczywa bezglutenowego

Rybę osączyć. Jabłko, cebulę i ogórek pokroić w kostkę. Dodać tuńczyka, kapary lub oliwki i majonez. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Kromki pieczywa opiec w tosterze lub piekarniku. Posmarować pastą z tuńczyka. Zaraz podawać.

Domowy chleb bezglutenowy

260 g ulubionej mąki bezglutenowej zmiksować z 130 g mąki gryczanej, 120 g ziaren (słonecznik, dynia), 1 i 3/4 łyżeczki soli, łyżeczką drożdży w proszku i 360 ml wody. Odstawić na noc w ciepłe miejsce. Naczynie żaroodporne z pokrywką ogrzać w piekarniku (225°C). Wlać masę chlebową. Piec 30 minut w 225°C. Zdjąć pokrywkę. Na chleb wrzucić parę kostek lodu (żeby skórka była bardziej chrupiąca). Chleb piec jeszcze 15 minut.