Porcja: 125 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 4 porc

  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych bezglutenowych
  • szczypta kardamonu
  • 4 szczypty cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny lub pomarańczy

Piekarnik nagrzać do 180°C. Jabłka umyć. Odkroić od góry kapelusiki i z owoców wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne. Każde jabłko oprószyć w środku cynamonem. Przykryć kapelusikiem. Skórkę całego jabłka ponakłuwać widelcem. Jabłka ułożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Piec 25–30 minut. Mleko podgrzać. Wrzucić płatki owsiane. Gotować, mieszając, aż owsianka nabierze odpowiedniej gęstości. Jabłka wyjąć z piekarnika, zdjąć kapelusiki. Napełnić owsianką. Wierzch posypać kardamonem, cukrem i skórką startą z cytryny. Przykryć kapelusikami.

RADOSNE GOTOWANIE

Przepis pochodzi z książki „Pysznie i bez glutenu”. Ich autorki – Grażyna Bober-Bruijn (od zawsze na diecie bezglutenowej) i Gosia Wieruszewska – uczą gotować w całkiem nowy sposob, a zarazem czerpać z tego wiele przyjemności. MUZA, 39,99 zł