Śliwki to jedne z najpopularniejszych polskich owoców. Właśnie zaczął się ich sezon i warto je jeść bo są bardzo zdrowe. Przede wszystkim regulują trawienie i zapobiegają zaparciom, dzięki czemu zmniejszają zagrożenie nowotworu jelita grubego. W śliwkach znajdziemy tez dużo pektyn i kwasów organicznych co obniża cholesterol.
W śliwkach znajdują się też witaminy A, C i E, potas, magnes i żelazo, a także wapń, fosfor i cenne antyoksydanty. W owocach tych znajdziemy też duże pokłady witamin z grupy B które łagodzą układ nerwowy. Śliwki mają tez działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.

Zjedzenie naraz dużej ilości śliwek może skończyć się kłopotami z powodu ich działania przeczyszczającego. Najlepiej zacząć od jedzenia kilku sztuk dziennie.
Warto jeść nie tylko owoce świeże, ale także suszone. Suszone śliwki maja bowiem aż pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika! Świetnie wspomagają trawienie, dlatego są dodawane do potraw ciężkostrawnych – takich jak bigos. Są też niestety bardziej kaloryczne, maja ponad 260 kalorii w 100 gramach – śliwki świeże mają ich tylko 45.

Polecamy nasze najlepsze przepisy ze śliwkami.