Porcja: 227 kcal

Przygotowanie: 15 minut

Na 8 porcji:

  • 8 filetów śledziowych
  • kawałek imbiru (10 cm)
  • łyżka ziaren gorczycy
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 szklanki oleju
  • 2–3 liście laurowe
  • 2–3 gwiazdki anyżu gwiazdkowatego
  • kilkanaście ziaren czarnego pieprzu

Filety śledziowe zalać zimną wodą. Odstawić na 2 godziny.Opłukać. Następnie wytrzeć i pokroić na kawałki. Imbir obrać, pociąć w plasterki. Kilka ziaren gorczycy i ziela angielskiego rozgnieść. Wymieszać z tymiankiem. Śledzie układać w słoiku, przekładając je imbirem i posypując tymiankiem z dodatkami. Zalać olejem. Do słoika włożyć liście laurowe, a na wierzch ziarna pieprzu, resztę gorczycy, ziela angielskiego i gwiazdki anyżu. Słoik zamknąć. Odstawić do lodówki minimum na 24 godziny.