Kalarepa jest dwuletnią rośliną uprawną. Nie występuje ona nigdzie żyjąca dziko, prawdopodobnie pochodzi z Europy. Warto ją jeść na surowo, młode kalarepy są chrupiące i słodkawe o smaku zbliżonym do kapuścianych głąbów.

Kalarepa jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Zawiera bardzo dużo błonnika pokarmowego i jest niskokaloryczna. W jej 100 gramach jest tylko 27 kcal, a porcja taka całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo warzywo to zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: miedź, wapń, potas, magnez i żelazo. Podobnie jak inne rosliny krzyżowe znajdziemy w kalarepie też izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, są to związku o działaniu przeciwnowotworowym.

Kalarepę zazwyczaj jemy na surowo, może być ona przekąską lub dodatkiem do sałatek czy surówek. Możemy ją też gotować np. jako dodatek zup, choć wtedy straci wiele swoich właściwości.