Składniki na 16 porcji

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do formy
  • 5-6 biszkoptów

Masa serowa:

  • 8 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • 80 dag sera trzykrotnie mielonego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli aromatu śmietankowego

Masa wiśniowa:

  • 1/2 kg mrożonych wiśni bez pestek
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasto: mąkę, proszek i cukier posiekać z masłem. Dodać żółtka, cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na godzinę do lodówki.

Masa serowa: masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z serem, mąką i aromatem. Białka ubić, pianę wymieszać z masą.

Masa wiśniowa: wiśnie zalać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier, zagotować. Odcedzić, płyn podgrzać, wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Mieszając podgrzać, kisiel wymieszać z wiśniami.
Tortownicę natłuścić. Ciastem wylepić jej dno i boki. Posypać startymi biszkoptami, nałożyć masę wiśniową, potem serową. Piec 15 min w 200°C, a potem 55 min temp. w 180°C. Bok sernika można posmarować dżemem i posypać płatkami migdałowymi.

Zobacz także: