porcja: 492 kcal

przygotowanie: 30 minut

na 12 porcji:

  • 100 g herbatników
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 60 g masła

Masa sernikowa:

  • 800 g 3-krotnie mielonego sera białego
  • 200 g serka mascarpone
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • łyżka cukru waniliowego
  • 100 g roztopionej białej czekolady
  • 200 ml kremówki (36 proc.)

Wierzch sernika:

  • 100g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej (z puszki )

W robocie kuchennym wymieszaj herbatniki i orzechy włoskie, połącz je z roztopionym masłem, następnie przełóż do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje sera, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jajka, kremówkę i czekoladę, całość wymieszaj mikserem. Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód. Piecz ok. godziny w temperaturze 180°C. Sernik studź w półotwartym piekarniku. Połówki orzechów podpiecz na suchej patelni. Na gotowym serniku rozsmaruj masę kajmakową, a wierzch udekoruj połówkami orzechów. Sernik przechowuj w lodówce.